За главния прокурор Иван Гешев двете страни в процеса са боксьори. И когато единият боксьор (адвокатът) заяви, че не му харесва стила на другия боксьор (прокуратурата), това е наглост.

Не, г-н Гешев, вашето изказване е наглост!

Вие очевидно не знаете, че когато двама боксьори са на ринга, те по правило са в една категория. Прокуратурата, с цялата държавна машина зад нея, не е в една категория с нито един обвиняем. Независимо колко е богат и колко адвокати има. Все едно слон да излезе на ринга срещу петел.

Друг е въпросът, че много често българската прокуратура, въпреки цялата си мощ, допуска много грешки - волно или неволно - от които боксьорът отсреща успява да се възползва. И прокуратурата получава по някое кроше, прав или ъперкът. Всъщност по т.нар. дела от голям обществен интерес прокуратурата е в нокдаун, клонящ към нокаут.

По-добре 10 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. Това е основният принцип на правораздаването в свободните демократични държави. Именно затова са измислени един куп процедури, които гарантират, че държавата, в лицето на прокуратурата, няма да злоупотреби с огромната власт, която притежава. Да, тези процедури са тромави, сложни, понякога благодарение на тях престъпниците успяват да се измъкнат. Един от големите уроци на историята обаче е, че няма нищо по-страшно от произвола на държавата.

В нашата държава за прокуратурата няма никакви пречки да злоупотребява с властта си. Освен общественото мнение, разбира се. Това обаче не е достатъчно. Гаранции против злоупотреба на държавата над гражданите трябва да има на конституционно и на законово ниво. Те в момента липсват. Затова абсолютно всички граждани не просто могат, а са длъжни да изискват законови гаранции срещу възможен прокурорски произвол. Включително и най-вече адвокатите.

Освен това има и основателни съмнения, че със сегашните си действия прокуратурата, под вещото ръководство на Гешев, няма да вкара никого в затвора. И единствените резултати ще бъдат нови присъди срещу България за нарушаване на човешки права. И едни хора, за които Гешев е прав, че имат съмнителна обществена репутация, ще получат от държавата много пари. Благодарение на действията на същата тази прокуратура, за чиито произвол все още няма никакви пречки.