Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Днес политици от всички цветове по един или друг начин ще коментират 3 март. През последните години политкоректността изисква да не се дразни Москва. По тази причина има факти, които българските политици най-вероятно ще пропуснат своите речи.

Ето някои от тези факти:

1. Идеята България да се освободи сама от османското владичество, проповядвана още от Васил Левски, не е била илюзия

Още след Априлското въстание е ясно, че българите ще имат своя държава, като с това са съгласни всички Велики сили под натиска на общественото мнение в цяла Европа. Всъщност самостоятелното освобождение на българите е било почти осъществено на Цариградската конференция в края на 1876 г. В крайна сметка тя се проваля заради противоречията между същите тези Велики сили. Този провал обаче по никакъв начин не омаловажава успеха на българите, постигнат с огромни усилията и жертви. Нещо повече - самата Русия не е искала да воюва, но е била принудена да го направи заради въстанието. Ако Русия не беше обявила война на Османската империя, тя щеше да загуби влиянието, което има сред българите. Както е известно, това влияние е много силно и до днес, въпреки че през периода 1944-1989 г. България де факто бе под "руско робство".

2. Българите имат огромен принос за успешната за Русия война

И той не се изчерпва само с подвига на опълченците при Шипка. Много е съмнително дали Русия щеше да победи и особено дали щеше да победи толкова бързо без подкрепата на местното население - разузнавателна, логистична, всякаква. Зимното преминаване на Балкана и изненадващото озоваване на Русия в Тракия, на подстъпите към Цариград, е онова събитие, което приключва войната за по-малко от година. Голям принос за това преминаване имат Българските доброволчески чети, които не са чак толкова популярни, колкото опълченците. Тези чети обаче изпълняват важна роля в бойните действия северно и южно от Стара планина, като събират разузнавателна информация, подсигуряват фланговете и тила на настъпващите руски войски, атакуват османските снабдителни линии, поддържат реда в освободените територии и защитават мирното българско население от башибозука.

3. Събитието, което отбелязваме днес, е подписването на Санстефанския мирен договор

Удивително е, че 30 години след като се освободихме от "руското робство", тезата за добрата Русия, която ни е дала Санстефанска България, и лошия Запад, който след това е разпокъсал етническото землище на българите, има достатъчно много привърженици. Истината е доста по-различна. Нито една от Великите сили, включително Русия, не е искала създаването на голяма държава на Балканите. А единственият народ на Балканите, който е бил достатъчно голям, за да създаде голяма държава, е българският. Западът се е опасявал, че подобна държава ще обслужва Русия, а Русия - че подобна държава ще бъде пречка за нейните стремежи към заветния Босфор. Последвалите исторически събития ясно показват, че Русия не е подкрепяла българите в стремежите им към Санстефанския идеал. Дори напротив - противопоставяла се е често на тези стремежи. Първото такова противопоставяне е факт само 7 години след Освобождението - по време на Съединението.

4. Днешна Русия е изключително ревнива по отношение на паметниците на Съветската армия в България

Официална Москва често приравнява действията на Съветската армия през 1944 г. с тези на Руската армия през 1877-1878 г. Двете събития обаче нямат нищо общо. През 1877-1878 г. Руската армия защитава справедлива кауза - освобождението на българите. През 1944 г. Съветската армия просто заграбва плячката на Сталин, като част от тази плячка е и България. Паметник на Съветската армия в София е все едно паметник на Османската армия във Велико Търново. Защото ефектът от Съветската армия върху България е подобен - страната ни е откъсната от нормалното си европейско развитие и попада под властта на една евразийска империя. С твърдата си политика по отношение на паметниците на Съветската армия Русия рискува да загуби влиянието си в България. Защото изводът, че при второто ни "освобождение" Русия очевидно е постигнала това, което не е успяла да постигне при първото, се налага от само себе си.

5. Добрите отношения с Русия не означават България да се превърне в Задунайска губерния

Безпардонното отношение на администрацията на Владимир Путин към България е почти всекидневие и често се проявява по много въпроси. Дори въпиющата корупция у нас може да бъде разглеждана като продукт на продължаващото влияние на Москва. Все повече българи обаче осъзнават този факт. И постепенно симпатиите към Русия у нас започват да виреят само и единствено сред онези, за които има основателни съмнения, че са на рубладжийска издръжка. С агресивната си политика Путин заличава влиянието, заради което Русия е воювала през 1877-1878 г.

Коментари

D D's picture
D D
KlubX

Срамота!

Какво е това руско знаме на връх Националния празник на България! Позор!
 's picture

смехурко

Г-н Обретенов,

Вашият исторически анализ е верен и съвсем навременен! Стига са промивали мозъците на децата ни и са им проповядвали руската измислица за минали събития!

Не, манипулация е!

Това е времето на създаване на националните държави!!!! От нищо не сме се освобождавали, защото не сме били нито роби, нито поробени! Българите са били равноправни поданици на империята, те са били везири, съдии, областни управители... Българския син на Чорбаджи Гено е учил на един чин със сина на султана в Сорбоната!!! Именно за да не допусне създаване на независима държава на балканите Русия провежда войната и ни окупира! В Прословутия Сан стефански договор няма думата българи и българия!!! Има Дунавска окупационна област, и Руска окупационна област!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

ПРИНУДАТА !

Принудата, в нечистоплътните по вина на Русия руско-български отношения, играе важна роля. Всеизвестен факт е, че Турция, Цариградската патриаршия и Русия са били върли противници на идеята за Българска независима църква. Когато Русия разбира, че българите не само са готови на всяка цена да извоюват Балгарската екзархия, но са напреднали и извършили много неща, за да бъде идеята скоро реализирана, Игнатиев започва да полуподкрепя българите , всъщност принудитително. Русия не иска война с Турция през 1877 г. по редица нейни съображения. Българите са тези обаче, които буквално заповядват на Русия, принуждават я да обяви война на Турция. Причината - ако Русия не обяви война, губи България и Балканитке, защото след Априлското въстание българският освободителен процес с или без Русия вече нямаше спиране. За да не отегчавам, ще спомена само за днешната принуда. 30 години българите купуват руски газ на двойна цена, най – малко. На днешна дата Русия демонстративно обяви намаление на цената на газа. На въпроса защо чак сега? – Русия отговаря: Обстоятелствата, мамицата им, ни принудиха. ОТНОСНО СТАТИЯТА - чудесна ! За автора историята на тази война е ясна в най-пълна степен от А до Я, но аз ще добавя някои дребни факти заради широката публика. Не само българите дават принос за победата над Турция. Наименованието Руско-турска война не отговаря на истината, но то устройва отлично жадната за власт и величие имперска Русия. Тя има навик да присвоява чужди приноси. Войната е доминирана от Русия, но тя е коалиционна антитурска. Финландския полк например дава относително може би най-много жертви. Финландците, заедно с руснаците, достигат най-южните точки на войната. Според Божидар Димитров Румъния участва във войната с почти цялата си 56 хилядна армия, командвана от княз Карол. Румънците имат решителен принос за победата при Плевен. Там румънците дават 2 хиляди убити. При чествания останалите участници са почти напълно забравени и се говори само за руснаците. За мен и за младите ми приятели 3 март е първият ден от замяната на Османското владичество с руско, нещо, от което Левски най-много се притеснявал, и за което коварно бе погубен! На този ден по тези съображения ние гоцеделчевци не развяваме бълрски трикольор. И още нещо любопитно. При изработванета на Сан Стефанския договор и на заседанията на Берлинския конгрес 1878 г. не са допуснати българи дори като слушатели или безправни наблюдатели! Уж сме братя… Имало е сърби, румънци, гърци, дори арменец.
Залмоксис Тракиеца's picture
Залмоксис Тракиеца
Залмоксис Тракиеца

рассия = АГРЕСОР и ПОЗОР за човечеството !

" България плаща с реки от кръв и тонове злато Освобождението си. " Честваме 3 март 1878 г. като Ден на Освобождението от Турско робство. Леем дитирамби за руските освободители, за Дядо Иван, за безкористната помощ на Майка Русия за отхвърляне на петвековното иго. Малцина обаче знаят, че България плаща с реки от кръв и тонове злато Освобождението си. И нищо не ни е дадено даром, а сме го извоювали сами. Няма друга държава с толкова паметници на Русия и имена на улици на руски князе, генерали и аристократи, помогнали за освобождението на България. Имаме най-големият православен храм на Балканите с името на руски светец. Истината е, че покрай комунистическото управление на страната след 9 септември 1944 г. се изграждат и наслагват митовете за руско-турската освободителна война и ролята на Царска Русия в изковаването на българската свобода. Чак след 10 ноември 1989 г. и падането на СССР се отвориха прозорци в руските и българските архиви, от които става ясна съвсем друга картина. От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато. Тези 32 тона злато са изплатени в Петербург в продължение на 12 години. Въпреки че България е била със силно намалено население и територия, тази сума е изплатена напълно. Във въпросния броя на правителствената ни газета буквално четем: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”. Под разходи на “окупацията” се разбира поддръжката на войната (боеприпаси, продоволствие, заплати на офицерския корпус за периода от началото на Руско-Турската война на 1877 г. до 1884 г.). Впрочем този цитат ни отваря очите, че всъщност сме платили за окупацията, а не за освобождението си. Че имперските амбиции на Русия са съзирали в нас потенциал за раждането на нова „Задунайска губерния“ е видно и от стр. 308 в първия том на издадената през 1954 г. в съветската страна „История на България“, където е отбелязано, че „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война“. От руските архиви, публикувани през последните години, става ясно, че Русия не е искала България да стане независима, свободна и просперираща държава, а да бъде отвъддунайска губерния, управлявана от наместник на императора. Нещо като база и предмостие за щурма за завладяването на Босфора, стара мечта на руските царе от времето на Петър I и Екатерина Велика. На 3 март 1878 г. в предградието на Цариград Сан Стефано е подписан договор, предварителен, а не окончателен, за примирие между Русия и Турция. Подписват от руска страна граф Николай Игнатиев и Александър Нелидовот и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Няма присъстващ свидетел на подписването от българска страна, независимо от това, че българите са участвали във военните действия и са дали 3 456 убити опълченци. Между страниците на договора от Сан Стефано думата България, като самостоятелна държава, не фигурира никъде. След което Русия капитулира съвсем умишлено и на Берлинския конгрес, където България окончателно е разпокъсана. Това става заради различни тайни споразумения от преди войната с Австро-Унгария, Германия и Англия. На подменената плоча на Храма “Св. Александър Невски” в София е написано, че руските войски са дали 200 хиляди души убити в сраженията с турците за освобождение на България. Това фалшифицирано число е десет пъти повече от истинското. Според руския специалист Степан Кощурко, ръководител на Международния обществен център “Подвиг” в Москва загубите на руската армия, на финландския батальон и румънската бригада се изчисляват на 15 567 убити и 6842 умрели от раните си войници и офицери. А нашите опълченци дават една трета от жертвите. Не бива да се забравя, че за свободата си българският народ в Нишкото въстание от 1841 г., в Априлското въстание от 1876 и битките на българското опълчение даде общо 60 000 убити. Така, че нищо даром не сме получили, а сме платили с кръв и на Шипка, Шейново, Плевен, София, Стара Загора.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

УВАЖАЕМИ Г-Н ЗАЛМОКСИС,

най-глемият проблем за българите е как да са доберат до истината в многовековните руско-български отношения. Ако някой българин изнесе историческа истина, руските хибридчици я засипват с тонове помия и истината се загубва. Русия е велика разбойническа военна държава, ние, българите, не можем да се защитим от руското насилничество. Ако българите изучаваха истинската си история, а не руския й прочит, българите отдавна щяха да намразят заради лъжите и коварството Руската империя. Истината ще разобличи руските гадни исторически фалшификации. . Затова Русия не разрвешава на нашите деца да се доберат до истината. Те изучават руската версия на руско-българските отношения. Така под руско насилничество българските училища и университети произвеждат русоудобници, безмозъчни българи, руски проксита. По-голяма част от депутатите в НС са точно такива. Единствен Валери Симеонов си е позволявал да говори истината за Русия. Просто човек да не повярва, че през 21 век все още има роби, или полуроби, като българите например. Уважаеми Залмоксис, поздравления за написаното от Вас! И помислете как въпросната истина може да стигне до децата ни, след като руското зарибяване и насилничество над малкитеп душици започват от детската градина?!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.