Букмейкърската компания Efbet на Цветомир Найденов и неговия брат официално е предложила да стане генерален спонсор на "Левски" с 8,5 милиона лева годишно, събщи клубът на официалния си сайт.

Условието е "Левски" да смени собствеността си - без да се посочва към кого.

Найденов е човекът, алармирал прокуратурата и медиите срещу доскорошния си бизнес партньор Васил Божков в края на миналата година.

Получил е отговор от изпълнителния директор на "сините" Павел Колев, който е написал, че е уведомил управата на клуба за предложението, а ще го направи и на общо събрание, ако такова бъде свикано.

Ето какво гласи съобщението на сайта на "Левски": 

На вниманието на привържениците на „ПФК Левски“

На 11.02.2020 г. в деловодството на „ПФК Левски“ беше получено писмо от хазартния оператор Efbet, с което се предлага финансова помощ с условие за прехвърляне на собствеността на отбора. В писмото не се посочва на кого следва да бъде прехвърлена собствеността, но е посочена сума под формата на спонсорство при евентуално изпълнение на условието.

За да избегнем спекулации, публикуваме до всички полученото писмо, тъй като то засяга както отбора, така и всички фенове. Така поставеното условие е изцяло в компетенциите на мажоритарния собственик на клуба.

„ПФК Левски“ активно търси решение за гарантиране на финансовата си стабилност и оценяваме всяко реално предложение, което може да бъде изпълнено и да помогне на отбора.

Цветомир Найденов заяви намерението си на 31 януари при гостуване в бТВ. Тогава той припомни, че Еfbet, която е генерален спонсор на Първа лига, и бивш на "Левски" до влизането на Божков на "Герена" преди година, беше генерален спонсор на клуба от "Герена". Тогава Найденов каза, че компанията му, съдружник в която е Васил Божков, е наливала по над 1,2 млн. годишно.

Което означава, че сегашната оферта предлага значително увеличение. Бизнесменът добави, че не се вижда като собственик на "Левски", тъй като е от ЦСКА. Той е благодетел на втородивизионния ЦСКА 1948 още от основаването на алтернативния на ЦСКА-София клуб.

Мажоритарен собственик на "Левски" е Георги Попов, вицепрезидент на "Нове холдинг". Той държи 86,6 процента от акциите. Задържан е заедно с Васил Божков в Дубай.

В последните дни се заговори, че се е появил тайнствен кандидат да спаси "Левски" с 9 милиона лева. Според Павел Колев, месечният бюджет на "сините" сега е 1,5 - 2 млн. Тази седмица стана ясно, че "сините" разполагат с пари само до края на февруари.

В нощната си акция отпреди дни, когато София осъмна с надписи в подкрепа на любимия им клуб, феновете се обявиха против Найденов. От понеделник те започнаха акции, за да подкрепят "Левски" в тежкия момент. Изкупуват сезонни абонаментни карти и билети за съботния мач с ЦСКА-София от първия пролетен кръг в събота.

Efbet е спонсор на редица клубове не само в професионалния ни футбол, а също така в баскетбола, волейбола и т.н. Според Найденов, компанията му дава по 9 млн. лева годишно за спорт.