"Левски" има пари само до края на феврури - 200 000 лева по сметката си, заяви изпълнителният директор на клуба Павел Колев пред "Дарик радио". По-рано той каза, че няма вариант "сините" да не завършат сезона, но след това повтори тезата си от петък за "късия хоризонт".

"Ако не стане някакво чудо, в края на февруари свършваме финансите", рече Колев.

Голяма част от въпросните 200 000 лв. ще отидат по организацията за съботния мач с ЦСКА-София от първия пролетен кръг на efbet Лига. Трябва да се платят също така режийни разходи и 143 000 лв. към НАП по силата на допълнително споразумение, подписано преди година. То е за 34 месеца.

Ако парите за данъци не бъдат преведени, споразумението отпада, обясни директорът. Преди година, когато Колев влезе на "Герена" заедно с Васил Божков, задължението към данъчните е било над 8 млн. Тогава са платени 1,4 млн., за да може "Левски" да получи лиценз за Лига Европа, обясни бившият журналист.

По думите му, ако "Левски" пълни стадиона на всеки мач няма да помогне много, но ще направи клуба атрактивен за спонсори и рекламодатели. Такива се търсят, имало интерес, но засега нищо конкретно.

Работи се и по вариант с продажба на звезди, но проблемът е, че на повечето места трансферният период е приключил.

Според Колев дълговете на "Левски" са общо за около 16-17 милиона лева, двойно по-малко, отколкото са били преди година. Вече са обявени акции за закупуване на абонаментни карти, билети, фенски артикули и т.н.

Броят на продадените карти е нараснал от 1100 на 1600, целта е да станат 2020. Павел Колев увери пред "Дарик", че ако "Левски" сложи тире, той няма да е на "Герена". Възможността клубът да мине през фалит и да започне от четвърта дивизия трябва да се обсъди с левскарската общност. 

Междувременно Тръст "Синя България", който притежава десет процента от акциите на клуба, публикува данни на база на изисканите счетоводни документи:

"Днес е време за цифри! Данните в този пост са на база показаните ни документи от ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI!

1,744 млн. лева платени от клуба при смяна на ръководството по изискванията за финансов феърплей 

1,395 мил.лв. погасени стари задължения към НАП в рамките на 1 година

Предизвикана и успешно завършена пълна данъчна ревизия за 5 годишен период 

Нула лева текущи данъчни задължения към 28.01.2020г. с изключение на разсрочените

Няма неизпълнени ангажименти по погасителен план към НАП към 31.01.2020 г.

Размерът на разсрочените публични задължения е 143 хил.лв. на месец с остатъчен срок 34 месеца или общо 4.85 млн. лева

Следваща падежна дата: 28.02.2020г. При една пропусната вноска, цялата остатъчна сума става незабавно изискуема

Един за всички, #ВсичкиЗаЛевски!"

Националният клуб на привържениците пък отправи следното обращение към левскарите:

"Скъпи левскари,

Националният клуб на привържениците на Левски призовава за незабавна и мощна активизация през целия полусезон.

Призоваваме всички членове, всички структури из страната, всеки един от вас, да закупи своята абонаментна карта за мачовете на Левски.

Призоваваме ви да подтикнете своите близки да направят същото.

Ситуацията в клуба ни изисква пълната мобилизация на синята общност. В следващите дни ПФК Левски ще открие дарителска сметка, в която ще се набират средства за погасяване на задълженията на клуба към НАП.

Става дума за 143 хиляди лева месечно. В следващите 34 месеца. Ако Левски не плаща тази сума всеки месец, споразумението ще отпадне.

Дебело подчертаваме, че ситуацията изисква незабавните ни действия."