Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Газпром" очаква газопроводът "Северен поток-2" да бъде пуснат в експлоатация до края на 2020 година, е посочено в презентация на руския газов гигант, подготвена за Деня на инвеститора в Ню Йорк и цитирана от ТАСС и БТА. Плановете са въпреки обявените от САЩ санкции.

"Северен поток-2" е проект за разширяване на действащия газопровод "Северен поток", който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки транзитните държави Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни. Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на първия "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината му е над 1200 км, а капацитетът - 55 млрд. куб метра газ годишно.

Оператор на "Северен поток" е компанията "Норд стрийм", в която "Газпром" държи 51 процента, германските Винтерсхал (Wintershall) и Е.Он (E.On) имат по 15,5 на сто, а френските Газюни (Gazunie) и Анжи (Engie) - по 9 на сто.
Газпром очаква обемите на износа на газ за Европа до 2030 година да останат на равнище 200 милиарда кубични метра годишно, се казва още в презентацията. Средната цена за газовите доставки в Европа през 2019 година е намаляла до 203 долара за 1000 кубични метра спрямо 246 долара година по-рано.

Цените на газа за Европа ще нараснат през 2021 година, заяви днес в Ню Йорк заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" и президент на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова, цитирана от ТАСС. По думите й запасите в подземните хранилища в ЕС, които достигнаха рекордно високи равнища преди отоплителния сезон, оказвайки натиск върху цените, ще се върнат към нормалните си нива още през второто тримесечие.
Делът на "Газпром" на европейския газов пазар е 36 процента, се допълва в презентацията на компанията.

В документа се прогнозира растеж на добива на газ от "Газпром" с 21 процента до 2030 година спрямо 2019 година, когато компанията е добила 500 милиарда кубични метра газ. Така добивът може да достигне 605 милиарда кубични метра газ. Компанията очаква и спад на инвестициите с 11 на сто годишно през периода от 2020 до 2030 година.

Приходите на "Газпром" от износа на газ през 2019 година са намалели спрямо 2018 година с 15,3 на сто до 41,63 милиарда долара, по данни на Федералната митническа служба, оповестени днес. Физическият износ на газ за отчетния период се е понижил с 0,3 процента до 219,9 милиарда кубични метра. 

Коментари

Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

США не допустят работы

США не допустят работы «Севпотока — 2» СМИ узнали о плане США по новым санкциям против «Северного потока — 2» Ако Русия се опита да завърши липсващите километри по газопровода „Северен поток 2“, Камарата на представителите и Сенатът на САЩ са готови да приемат друг закон за санкциите, съобщават медиите, позовавайки се на дипломатически кръгове във Вашингтон. Този път рестриктивните мерки могат да бъдат насочени срещу европейски инвеститори, участващи в проекта, или евентуално компании, които купуват газ, който ще бъде доставен по тръбопровода. „Знаем, че американците са решени да предотвратят пускането в експлоатация на„ Северен поток 2. “ Никой не иска да говори за възможните по-нататъшни действия на американците, но всички внимателно следят развитието на събитията “, казва представител на германската енергийна компания Uniper, която участва във финансирането на проекта.
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

За да завърши строителството,

За да завърши строителството, може да се включи корабът "Академик Черски", заяви през декември Александър Новак, ръководител на Министерството на енергетиката. Това е машина за полагане на тръби от Китай, която "Газпром" закупи през 2016 г., след като попадна под американските технологични санкции. В сегашното си състояние обаче плавателният съд не е в състояние да извършва работа. На 30 декември Газпром обяви търг за преоборудване за 14 милиона долара чрез уебсайт за обществени поръчки. сега се намира в НАХОДКА-3 МЕСЕЦА ЗА ПЛАВАНЕ

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.