"Газпром" очаква газопроводът "Северен поток-2" да бъде пуснат в експлоатация до края на 2020 година, е посочено в презентация на руския газов гигант, подготвена за Деня на инвеститора в Ню Йорк и цитирана от ТАСС и БТА. Плановете са въпреки обявените от САЩ санкции.

"Северен поток-2" е проект за разширяване на действащия газопровод "Северен поток", който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки транзитните държави Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни. Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на първия "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината му е над 1200 км, а капацитетът - 55 млрд. куб метра газ годишно.

Оператор на "Северен поток" е компанията "Норд стрийм", в която "Газпром" държи 51 процента, германските Винтерсхал (Wintershall) и Е.Он (E.On) имат по 15,5 на сто, а френските Газюни (Gazunie) и Анжи (Engie) - по 9 на сто.
Газпром очаква обемите на износа на газ за Европа до 2030 година да останат на равнище 200 милиарда кубични метра годишно, се казва още в презентацията. Средната цена за газовите доставки в Европа през 2019 година е намаляла до 203 долара за 1000 кубични метра спрямо 246 долара година по-рано.

Цените на газа за Европа ще нараснат през 2021 година, заяви днес в Ню Йорк заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" и президент на "Газпром експорт" Елена Бурмистрова, цитирана от ТАСС. По думите й запасите в подземните хранилища в ЕС, които достигнаха рекордно високи равнища преди отоплителния сезон, оказвайки натиск върху цените, ще се върнат към нормалните си нива още през второто тримесечие.
Делът на "Газпром" на европейския газов пазар е 36 процента, се допълва в презентацията на компанията.

В документа се прогнозира растеж на добива на газ от "Газпром" с 21 процента до 2030 година спрямо 2019 година, когато компанията е добила 500 милиарда кубични метра газ. Така добивът може да достигне 605 милиарда кубични метра газ. Компанията очаква и спад на инвестициите с 11 на сто годишно през периода от 2020 до 2030 година.

Приходите на "Газпром" от износа на газ през 2019 година са намалели спрямо 2018 година с 15,3 на сто до 41,63 милиарда долара, по данни на Федералната митническа служба, оповестени днес. Физическият износ на газ за отчетния период се е понижил с 0,3 процента до 219,9 милиарда кубични метра.