Въпреки обещанията на Русия и Германия, че ще завършат свързващия ги пряко подводен балтийски газопровод "Северен поток-2", работата по него може да закъснее неопределено, предава днес руския делови уебсайт РБК.

Според него швейцарската компания Allseas, която полага тръбите, е изтеглила кораба си от строежа, след като Сенатът на САЩ одобри санкции срещу компаниите, участващи в изграждането на "Северен поток-2" и на"Турски поток".


РБК се позовава на Bloomberg, според която Allseas отказва засегa да оцени колко би се забавило завършването на проекта. 
Агенцията отбелязва, че Allseas e дългогодишен подизпълнител на "Газпром". Той е обявил, че прекъсва работа още на 21 декември т.г., деня, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа новия отбранителен бюджет на САЩ, в закона за който са предвидени санкциите.
РБК припомня, че Европейската комисия се е обявила против американските санкции, а руският външен министър Сергей Лавров и проектната компания "Северен поток-2" са обявили, че ще завършат газопровода независимо от ограничителните мерки.


Отделно днес бившият украински президент Петро Порошенко е призовал за санкции срещу пет украински компании, които според него са подписали договори пряко с "Газпром" за за доставки на газ.
Опозиционната партия на Порошенко "Европейска солидарност" ще поиска спешно свикване на Съвета за национална сигурност по въпроса, е казал бившият президент по телевизионния канал "Украйна".
По думите му Москва "продава газ на петата колона със значителна отстъпка, за да се използват доходите ... за подкопаване на украинската държавност".
Порошенко смята, че договореностите за доставките са били постигнати на "тайни преговори" на последната "нормандска" среща на върха в Париж н а 9 декември т.г. В нея участваха лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция.