Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Името му е широко известно в България. Наричат го "бащата на валутния борд", човекът, който спаси страната от ужасa на 1997 г. Отвъд очакванията на българите към самия него обаче - професор Стив Х. Ханке е световноизвестен приложен икономист от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор, Мериленд. Известен е с работата си по валутните системи на редица държави. През годините е бил и старши икономически сътрудник в Съвета при президента Роналд Рейгън.

Да се върнем обаче в България. Страната е на прага към присъединяването си към т.нар. чакалня на Еврозоната или ERM II. Дебатът за приемането на еврото беше подхванат типично за тези географски ширини - скрито, тайно и неособено аргументирано. Политиците в София повеждат страната към едно от най-важните решения в новата й история без да се опитат дори да обяснят действията си.

Дебатът за еврото, приемането му или отричането му обаче е важен. Важен е за нас, за тях. За всички. Затова Клуб Z реши да се свърже с един от най-известните критици на еврото и да го попита - защо, господин Ханке? Редакцията ще продължи дебата със защитниците на общата валута, с умерените, с алтернативните. Защото, ако за политиците  това са теми, от които обществото не бива да се интересува, то за нас те са изключително важни.

Говори професор Стив Ханке:

- Проф. Ханке, в статия за списание "Форбс" от миналата година пишете, че левът и в момента е клонинг на еврото и че България де факто вече е част от Еврозоната. Защо тогава, според вас, България трябва да се откаже от пълното членство в нея?

Така е. Благодарение на валутния борд левът вече е практически клонинг на еврото. Накратко - левът е толкова добър, колкото и еврото. Но важното е, че левът, издаден от валутния борд (отдел за емисии на Българската народна банка), дава на България предимства, от които тя би трябвало да се откаже, ако получи пълноправно членство в еврозоната. Първо - с валутния борд България запазва пълен суверенитет над паричната си система. Ако нещо все пак се обърка с еврото, България лесно може да промени левовата котва от еврото към щатския долар, златото или някаква друга котва по избор на страната. Ако България беше официален член на Еврозоната - щеше да загуби своя суверенитет над паричната си система. Всъщност той ще бъде хванат в "капана" на Европейската централна банка (ЕЦБ) с почти никакъв глас и никакъв начин да да се спаси от хватката.

Второ - валутният борд е практическо бюджетно ограничение, тоест на политиците е поставена "усмирителна риза". Тази риза държи под пряк контрол българския бюджет. Това е и причината фискалните баланси на страната да са отлични още от 1997 г., когато всъщност валутният борд беше въведен. Това е и причината, поради която нивата на дълга на България са по-добри от практически всички страни в ЕС. Без тази "усмирителна риза" - българските политици биха били склонни да се държат така, както го направиха гръцките политици. Което ясно до води до икономическа и политическа нестабилност. Трябва да помните, че - ако стабилността не е всичко, то всичкото е нищо без стабилност. 

- Казвате също, че ако България приеме еврото, ще се откаже от суверинитета над собствената си парична система. Режимът на валутен борд не коства ли същото? Каква би била разликата в работата на централната банка?

Не. С валутен борд вие сами можете да промените котвата си от еврото. Сега наистина левът е клонинг на еврото, но с борд вие имате суверенното право да сменяте тази котва. След като стане част от Еврозоната, Българтия ще има твърде слаб глас при взимането на решенията и няма да има почти никаква възможност за изход. 

- Защо наричате валутния борд "усмирителна риза" за някои български политици? Възможно ли е отстъплението на ЕЦБ от здравословното централно банкиране да коства на България повтаряне на сценария с Гърция? 

Вижте, бордът не позволява на правителството да заема пари от себе си. Това не беше така преди 1997 г. Без борда правителството заемаше пари от БНБ като един обикновен пиян моряк. В резултат на всичко това България стана една от 58-те страни с хиперинфлация. В своя пик тя беше 242% през месец февруари. 

Иначе - що се отнася до банковия надзор - България не може и не трябва да разчита на Брюксел, нито на Франкфурт. Точно това направиха гърците и не е нужно да ви казвам как се отрази този "здравословен централизиран банков надзор", както го наричате. Чрез изместването на банковия надзор към ЕС, българските политици си позволяват да съблекат още една "усмирителна риза" и да прехвърлят топката. Българите трябва да са отговорни за това, какво се случва в България.

- Според договорите за присъединяване на България към ЕС, страната се задължава в един момент все пак да приеме еврото като валута. Смятате ли, че това е лош ход само в момента, или членството на България в зоната би било недобро политическо решение по принцип?

Присъединяването на България към Еврозоната е принципно лоша идея. Освен това - като практически политически въпрос, такова действие ще бъде самоубийствено за политиците, отговорни за него, защото е ясно, че българите обичат борда и лева. И обществото има причини да ги обича - бордът уби хиперинфлацията. Резултатите бяха незабавни и драстични. Годишният темп на инфлацията се срина до само 13% в средата на 1998 г. Сринаха се и лихвените проценти, като основният такъв на БНБ спадна от 200% в началото на 97-а до 5,4% през октомври 98-а. И това съвсем не е всичко. Търсенето на лева, издаван през борд, скочи веднага. Чуждестранните резерви на БНБ също скочиха мигновено. В крайна сметка - единственият начин да се получи това беше обменът на германските марки за лев при посочения фиксиран обменен курс. Чуждестранните резерви на БНБ - от 864,25 милиона долара в края на 1996 г. се увеличиха до 2485,36 милиона долара в края на 1997 г. Бордът позволи на България да преодолее всички външни финансови кризи след 1997 г. - включително срива на руската рубла година след това, гръцката финансова криза през 2009 г. и Голямата рецесия от 2009 г.

Освен това - само валутният борд позволи на България да устои и на банковия срив на Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г. Това е важното - бордът налага фискална дисциплина на българските власти, тъй като правителството не може да заема пари от БНБ.

Както бившият президент Петър Стоянов веднъж ми довери: "България би имала много по-големи трудности да влезе в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) през 2004 г. и в Европейския съюз (ЕС) през 2007 г., ако не беше доверието и стабилността, създадени от валутния борд."

Така че - уважението и подкрепата към борда от страна на населението не са никак изненадващи. Българите с право се гордеят със своя лев и с това, което е на практика най-важната посткомунистическа българска институция - системата на валутен борд.

Всеки български политик, който тръгне срещу общественото мнение, ще започне игра с огъня и много скоро след това ще изглежда просто като парче изгорен тост. 

- Накрая - можете ли да обясните накратко - какво могат да загубят българските граждани, ако прогнозите за рецесия в Еврозоната се осъществят, а България вече е член?

Важно е да се знае, че бизнес цикълът в Европа важи за всички страни. Това се отнася както за тези, които са чисто формално в еврозоната, като България, чиито лев е евро-клонинг. Също обаче важи за страни като Черна Гора, която използва еврото, но не е формален член на еврозоната, както и държави като Полша, Унгария и Чехия, които не са членове и използват собствените си валути. Накратко - бизнес цикълът засяга абсолютно всички европейски държави, които се намират "в една торба"

Огромен разход за страната ще бъде самата цена по присъединяването към еврозоната. Пример - когато Литва изостави своята лита - преведе 43 051 594 евро като част от своя принос към капитала на ЕЦБ. Освен това тя преведе 338 656 531 евро в чуждестранните активи на ЕЦБ и 162 454 493 евро в резервите и резервите на ЕЦБ. Подобни трансфери, като тези, изисквани за Литва, биха представлявали разход, тъй като тези средства - веднъж прехвърлени на ЕЦБ - въпреки че все още ще се водят като български активи, ще бъдат заплетени в мрежа от правила и политики на ЕЦБ и ЕС. Така че сметката е ясна - освен загуба на свобода и гъвкавост, присъединяването ще коства и средства, необходими за официалното влизане в Еврозоната.

Коментари

ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

След тези

прекрасни думи на проф.Ханке за българската финансова система , защо комунетата от БКП/БСП и "автентичните" десни не не ги използват като аргументи против еврото ?
Ideya Za Bulgaria's picture
Ideya Za Bulgaria
ideyazabulgaria

Ефрейторе, въпросът е повече

Ефрейторе, въпросът е повече политически, отколкото икономически. Започвам с това, че у нас няма „леви“ и „десни“, има само престъпни крадци (лайнени неолиберали), изповядващи последния стадий на капитализма- неолиберализма ( глобализма) по американския капиталистически модел, при кой държавата се ръководи от едрия олигархичен капитал, а партиите са корпоративни-собственост на този едър капитал. В майката на неолиберализма- САЩ, едрия капитал е в ръцете на мощни олигархични корпорации, а у нас той е в ръцете на 38 руско-български олигарси притежаващи основните партии управлявали в прехода и пълнещи парламента( НС). Основния им капитал идва от Русия по комунистическа линия. Неолиберализмът е известен като „непроизводителен капитализъм“, понеже е заменил производствата с финансови игри, като е откачил парите от себестойността и производителността на труда. Неолибералите разчитат на ръст в икономиката само на финансови игри – банките издават заеми като с тях поставят робски хомот и те правят свой роб, финансови и фискални игри от рода на бюджетни дефицити и печатане на пари на поразия. Всички наши псевдо леви и псевдо десни са еднакви неолиберални капиталисти- олигарси, техните партии( БСП, СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ) са управлявали през прехода и продължават да пълнят парламента, въртят само мръсни капитали, понеже са ги направили с използване ВЛАСТТА на партиите си чрез приватизацията на голямата държава социалистическа собственост да си присвоят икономиката за 1 лев, с пладнешки грабеж на държавна собственост и държавната хазна, непознат в най новата история на Европа. Новият ни политически елит след 1989 г произлиза от стария комунистически, всички партии са създадени и пълни с бивши комунисти, които продължават да си оставят „комунисти“ с чугунени глави и коне с капаци, които нищо не разбират от пазарна икономика, нито от демокрация и правова държава. Всички те дружно искат да влязат в Еврозоната за да си изперат мръсните си пари от приватизациите и крадене на външните дългове взети от 1985 година насам. За това и премахнаха „закона за бода“ фиксиращ лева към еврото и останаха само с едно устно споразумение, че „ще се откажат от присъединяване към еврозоната, ако не успеем да договорим влизане при сегашния фиксиран валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583 лева”. Точно тук се крие голямата лъжа и опитът им да заблудят народа , като му подават да гризе кокалчета. В Еврозоната има само една валута ЕВРОТО с различни по ниво икономики. При наличието на обща валута по силните икономики плащат дълговете на по слабите. Пример с „ гръцката дъгова криза“ чийто кулминация бе 2010 г. . Тогава Гърция беше тогава най слабата икономика в Еврозоната, нямаше производителна икономика, 60% от икономиката и беше офшорна регистрирана в данъчни убежища и не плащаше корпоративен данък в страната. Отделно Гърция нямаше правова държава да следи за харчлъка на държавните пари, политиците бяха потънали в страшна корупция, двете партии „Пасок“ и „Нова демокрация“ безконтролно взимаха заеми за да движат икономиката от които 80% попаднаха в техните лични джобове и се върнаха в частните банки под формата на огромни лихви. Останалите страни от Еврозоната, особено силните икономики от северна и средна Европа бяха принудени да помагат на Гърция като и дават заеми от държавните си каси. Ето защо гръцкия дълг се вдигна до 300% от БВП и нито един от дадените държавни заеми на Гърция до сега не е върнат. Което значи, че развитите икономики и плащат дълговете.. България няма въобще икономика, нейната икономика беше разграбена и унищожена с бандитската приватизация на изброените управлявали партии. Над половината и работна сила е навън. Над 80% от икономиката и е офшорна, регистрирана в данъчни убежища и не плаща данъци на държавата. Над 80% от икономиката е в ръцете на руската олигархия, която не реинвестира печалбите си в икономиката на България, а ги изнася заедно със своите в данъчни убежища и това поддържа най-ниския жизнен стандарт на България в ЕС. Никоя управлявала партия в прехода не е правила опити да възстанови производствата в икономиката ни и я развие, а само са грабили и прибират половината от обществен продукт за джобовете си без да са забили един градивен пирон в снагата на България. България няма правова държава която да спре този грабеж, защото вече 70-те години я управлява комунисти, които не познават демокрацията и правовата държава. За това сега тя е с много по нисък стандарт от най бедната страна в Еврозоната - Гърция. У нас Бойко Борисов управляващ ни вече 10 години прави ръст на БВП като върти държавните пари на стойност над 70 милиарда лева в своите две банки СиБанка и КТБ, с издаването на заеми с огромна лихва и по такъв начин отчита ръст на БВП и лъже както ЕС, така и народа си, че е постигал 3, 5 % ръст на БВП. Но нашите политици- маскари, едва ли се интересуват от това състояние на българската икономика, те искат да вкарат България в Еврозоната за да си изперат мръсните пари от приватизационните кражби на голамата социалистическа държавна собсвеност. Влизането в Еврозоната с такава слаба икономика и без трудоспособно население, България ще се принуди да взима огромни заеми и ще изпадне в състоянието на Гърция. Което ще ни коства страшна инфлация, девалвация, стандартът още повече ще те понижи, ще трябват другите народи от Еврозоната да ни плащат дълговете, ще настане хаос в самата Еврозона и може да разклати ЕС. Което е само в полза на американците, които са започнали да водят битката на „долара срещу еврото“, за това тяхната агентка наша Кристалина Георгиева , сега шеф на МВФ, подкрепя Борисов за влизането в еврозоната и дори е определила година 2023 без , разбира се, да пита европейците. Нейното изявление предизвика истинска буря в силните икономики от северна и средна Европа и те еднакво казаха „НЕ НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА!“ Но едва ли това ще огрее както Кристалина, така и Борисов! Гръцката криза е голяма поука за всички европейци и особено за нас. Преди 9 години написах статия „ Гръцката криза и българската поука“. При това Приемането на България в Еврозоната става с консенсус на останалите членки! Скоро Бойко и политическата ни паплач в НС- БСП, Марешки, вън от НС- СДСарията, ще получат як ритник и повече няма да помислят за Еврозоната. Стив Ханке е безпредметно да се интервюира. Той е американски неолиберален икономист, който бе доведен от Костов 1997 г. да го спаси и той създаде борда като привърза лева не с долара, защото добре знаеше тогава 1997 г ,че долара е вече достатъчно обезценен, а го привърза към германската марка, която беше и си остана моторът на ЕС. Ханке нарича валутния борд- посткомунистическа институция, но не казва истината защо Борисов и останалите партии БСП, ДПС, СДС, ГЕРБ искат да премахнат борда. А истината съм казала много по рано, че е да си развържат ръцете и започнат да печатат лева на поразия по примера на долара, за да запълнят дупката в бюджета, след кат в КТБ бяха откраднати над 8 милиарда евро от бюджета и до сега неиздирени и невърнати. Борисов взема заем от МВФ за да запълни бюджетната дупка, но той потъна още на границата в гърлото на герберската мафия.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Това икономическата наука е

Това икономическата наука е много различна сравнена с математиката или химията например. Един говори за някакъв проблем като голям плюс, друг за същото - голям минус! И никой не може да каже , кой е прав и кой не е - остава за чакаме да видим как ще се развие нашия (български)случай. Ама за някого може да е късно.

Съгласна съм, че химията няма

Съгласна съм, че химията няма как да ни даде икономически аргументи за или против тезата на властопритежателите.
ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Когато

се критикува икономическата политика Борисов и Горанов , икономическата теория е точна наука , а и нещо повече-правят се политически изводи . Когато се отчитат постиженията им във финансово-икономическата сфера , икономическата теория изведнъж става релативистична и силен вятър свири в някои празни политически глави ...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.