Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви в събота пред БНР бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке.

Той не спести критиките си към законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. С тях в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.

„Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, смята Стив Ханке.

Той допусна, че не е изключено да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната.

„Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той.

Стив Ханке предупреди, че не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България и повтори тезата си, че не подкрепя идеята България да въведе еврото.

Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

Ханке няма притеснения за курса, но е против приемането на еврото от България. Той остро критикува събуждането на страхове от промяна на валутния курс.

„Бих искал да направя две основни бележки за Европейския съюз и за валутния борд. Първата е за ЕС, който за мен е просто гигантска машина за преразпределяне на пари. Бюрократите правят много пари от това и затова говорят на висок глас колко важен е Европейският съюз, а в същото време - просто пълнят джобовете си. Погледнете ги - всичките бързат да отидат в Брюксел, за да донатъпчат джобовете си.

„Втората бележка е свързана с валутния борд и лева, обвързан с еврото. Това го прави "клонинг на еврото", практически двете валути са едно и също. България вече е част от унифицираната еврова система, от еврозоната. Единствената разлика е, че България има свои собствени резерви и своя собствена политика“, обяснява пред БНР Ханке.

Според професора „няма никакъв смисъл от ERM II или т.нар. чакалня, която Европейският съюз създаде за страните, които не са въведи еврото, но имат валутен борд“.

„За да ви демонстрирам колко абсурдно действа Европейският съюз по тази тема, ще дам примера с Черна Гора. През 1999 година аз бях част от екипа на високо равнище, който работи по смяната на югославския динар. Тогава просто го заменихме с германската марка, а когато еврото бе създадено, Черна Гора започна да използва него, защото вече германската марка не съществува. Какво - искате да ми кажете, че Черна гора трябва да основе своя собствена централна банка и да емитира черногорска валута, за да влезе в Европейския съюз и чакалнята за еврозоната. Това може само бюрократ да го измисли. Абсурдно е, те вече работят с евро“, добави той.

Коментари

Доло тоа комонизт!

Говори той за същите работи като Варуфакис - тайни споразумения, дискриминационни условия от европейските банкери, пуска аргументи, че еврото не ни трябвало. Как може така да подкопава Официалната Линия на Европейщината в България? В катран и пера пронто. Чумадан, вакзал, Болтимор веднага.

Калин

Ами тази статия е твърде, твърде стара ! Защо отново я изваждате от нафталина, с цел някакви внушения или какво !
hallucination tasd's picture
hallucination tasd
MHallucinatioN

фдф

Тоз пък Стив Ханке, бързо Иван Гешев да го пита как е времето в Москва.

Народът гласува с парите си -

Народът гласува с парите си - повечето спествявания пътуват към еврото, а не към рублата или долара.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.