Около 2700 предмета от античната колекция на Васил Божков все още не са регистрирани от държавата.

Това стана ясно от разговора на „Площад Славейков“ с д-р Ружа Попова, служител на Фондация „Тракия“, която управлява и стопанисва сбирката. На 29 януари МВР започна акция по „претърсване и изземване“ на културните и историческите ценности, притежавани от бизнесмена Васил Божков, обявен за лидер на престъпна група. Според държавното обвинение, групата от 2014 г. се е занимавала „с множество тежки умишлени престъпления“ – изнудване, данъчни и длъжностни престъпления, както и подкупи.

Вчера, 30 януари, бяха иззети предмети на изкуството от вилата на Божков на Витоша. Подобна акция е имало в апартамента му на бул. „Васил Левски“. Оглед е направен и на античната колекция на бизнесмена на столичната ул. „Московска“. Нищо не е взето, защото при опит на служителите на МВР да приберат артефакти в чували и кашони, специалистите от фондацията са се възпротивили и ръководителят на акцията е спрял процедурата. През нощта предметите са били оставени в сградата на отговорно пазене от служителите на фондацията и представители на МВР. В 10 ч. тази сутрин започва изземването на предметите от музея.

По думите на д-р Ружа Попова, вчера акцията е била стопирана благодарение на следователя Иван Иванов от Специализираната прокуратура, под чието ръководство се провежда операцията. Като следовател от Софийска градска прокуратура, Иванов работеше заедно с Иван Гешев по делото срещу ръководни служители в КТБ.

От Фондация „Тракия“ твърдят, че МВР не са представили за изземването ревизионен акт. Според д-р Ружа Попова, за основание на акцията е представено постановление на прокуратурата. В екипа по изземването са били специалистите д-р Петя Ганчовска от Инспектората по опазването на културното наследство в Министерството на културата, археологът Мартин Христов от Националния исторически музей и представител на Музея за история на София.

Д-р Попова сподели пред „Площад Славейков“ учудването си, че екипът, ръководен от следовател Иванов, заявява на място, че колекцията няма регистрация. Историчката разказа, че колекцията е регистрирана на три пъти – първо през 2006-а, след това през 2008-а, и най-голямата част от предметите през 2010-а.

Законът за културното наследство, гласуван през 2009 г., задължи частните колекционери да регистрират притежаваните от тях антики и така ги амнистира. Преди приемането на този закон частните сбирки съществуваха според Наредбата за отчитане и опазване на движимите паметници на културата, в сила от времето на социалистическа България.

За първите две регистрации колекцията на Васил Божков е получила от държавата обратно картоните за всеки заявен предмет. Но не и за третата регистрация, когато са представили документи за около 2700 предмета, казва Ружа Попова. От подаването на документите през април 2010 г. вече 10 години не е получен отговор, посочва тя. Така, практически, около 2700 безценни предмета от колекцията на бизнесмена не са регистрирани.

Д-р Ружа Попова е уредник на колекцията, управлявана от Фондация „Тракия“. Управител на фондацията е Васил Божков, председател е Кирил Христосков. Сред експертите във фондацията са били акад. Светлин Русев и до днес проф. Иван Маразов, автор на научни трудове за някои от предметите.

Много от предметите в Колекция „Васил Божков“ имат статут „национално богатство“, казва д-р Попова. Само от първите две регистрации с такъв статут са между 50 и 60 предмета.

На въпрос на „Площад Славейков“ за липсващите детайли около произхода на някои предмети в колекцията, д-р Попова посочи, че много от прочутите артефакти в най-известните музеи в света също са с неясен произход. Но категорично отрече съмненията около начините на придобиване на предметите в сбирката – по думите ѝ, всички те са закупени на търгове.

Според държавното обвинение компании на Васил Божков не са платили такси за над половин милиард лева от 2014-а до 2020 г. На въпрос дали стойността на колекцията е в рамките на тази сума, д-р Попова заяви, че стойността на предметите надвишава многократно тази цифра. И даде за пример само застрахователната оценка на 120 предмета от колекцията, пътували през 2009 г. до Москва за изложбата „Спасените съкровища от Древна Тракия“ – 200 млн. евро. В момента сбирката надвишава 4 хил. артефакта.

Д-р Попова категорично отрече да са изнасяни предмети от сградата на ул. „Московска“ около излизането на Васил Божков от страната.

Историчката от Фондация „Тракия“ сподели своето и на колегите си притеснение, че след изземването на предметите те ще бъдат съхранявани в депата на Националния исторически музей. Специалистите се опасяват, че НИМ не разполага с подходящи условия за съхранение на артефактите на Васил Божков – мазетата на музея не са изолирани от влага, а като цяло сградата има проблеми с парното отопление.

Площад Славейков