„Грубо погазване на основни закони“, опит „без каквито и да било документи и правна обосновка да изземат безценните предмети от Kолекция „Васил Божков“, нарекоха пред „Площад Славейков“ служители на Фондация „Тракия“ полицейската акция по прибирането на ценностите бизнесмена.

Фондация „Тракия“ стопанисва и се грижи за сбирката с артефакти от древността на Васил Божков, разположена в сграда със статут на музей на столичната ул. „Московка“. Във фондацията работят историци, специалисти по история на изкуството, археолози, някои от които с научни степени, реставратори, куратори. 

Вчера, 30 януари, служители на МВР са започнали акция по „претърсване и изземване“ на културни и исторически ценности, притежание на бизнесмена, обявен за лидер на престъпна група. Според държавното обвинение, групата от 2014 г. се е занимавала „с множество тежки умишлени престъпления“ – изнудване, данъчни и длъжностни престъпления, както и подкупи.

МВР разпространи снимки от изнасянето на картини и скулптури от вилата на Божков в парк Витоша. Подобна акция е имало в апартамента му на бул. „Васил Левски“. Оглед е направен и на античната колекция на бизнесмена на „Московска“.

И ако сред картините в колекцията на Васил Божков според специалистите вероятно няма културни ценности (рисувани преди повече от 50 г. и на единична цена над 300 хил. лв.), сред предметите от древността със сигурност има находки със статут „национално богатство“. Бизнесменът притежава истинско съкровище от над 3 хил. артефакта. Най-ценните от тях са показвани в изложби в Москва, Брюксел и у нас. Последно бяха представени в експозицията „Златното руно. Пътят на аргонавтите“, открита през 2018-а в Националната галерия, филиал Двореца. Сбирката му бе легализирана с приемането на Закона за културното наследство, влязъл в сила през 2009 г., когато бе обявена амнистия за частните колекционери. Преди приемането на този закон частните сбирки съществуваха според Наредбата за отчитане и опазване на движимите паметници на културата - в сила от времето на социалистическа България.

На въпрос на „Площад Славейков“ с какво основание са изземвани предметите, от Фондация „Тракия“ отговарят:

„Няма влязъл в сила ревизионен акт, а сградата, в която се помещава колекцията, е със статут на музей. Фактическата ситуация е, че налице е изземване на световно културно историческо наследство от музей“.

Служителите на Васил Божков твърдят, че на 30 януари от МВР са се опитали да приберат античните ценности в чували и кашони:

„Органите на властта се опитват да транспортират предметите в чували и кашони – нещо, което практически би значело тяхното унищожаване. Без експертна подготовка, транспорт и съхранение, щетите, които ще бъдат нанесени на културно-историческото наследство са огромни и непоправими. Подобна варварска показност, насочена към безценното културно-историческо наследство на България, е не само безпрецедентна и лишена от елементарно разбиране на значимостта на предметите в колекцията, но е и напълно законово необоснована“.

Освен отговорите на въпросите на „Площад Славейков“, от Фондация „Тракия“ изпратиха и писмо, в което посочват, че колекцията „има всички необходими документи“, регистрирана е в Министерството на културата. Служителите настояват експонатите да бъдат съхранявани при определени условия и да се транспортират при строго определени правила.

„От името на Фондация „Тракия“ остро се противопоставяме срещу нецивилизованите и неправомерни действия на властите и призоваваме за прекратяване на опитите за публично пресиране от страна на властимащите чрез унищожаването на безценни антики, част от българската и световна история“, пишат служителите на Божков.

Те подчертават, че „всяка непрофесионална намеса ще доведе до огромни щети върху предмети с уникална научна и културна стойност“:

„Тяхното принудително изземване без необходимата експертна подготовка и набор от документи, които да гарантират опазването им, е ужасяващо посегателство върху световното културно-историческо наследство и ще доведе до унищожаването им. Напомняме и че унищожаването на културно и историческо наследство се счита за военно престъпление по международните закони, както и, при определени обстоятелства като престъпление срещу човечеството“.

Някои от най-ценните предмети в Колекция „Васил Божков“:

Сребърна чаша с позлата във формата на глава на овен, V век пр. Хр.
Златен венец с лаврови клонки, IV в. пр. Хр.
Сребърен кантарос с изображение на Тезей на остров Крит, 440-435 г. пр. Хр.
Смъртта на Орфей и отвличането на Елена, изображения върху сребърен кантарос, 420-410 г. пр. Хр.
Сребърен рог-ритон с накрайник лъвска глава, 420-400 г. пр. Хр.
Сребърен ритон с фигура на възлегнал Силен.
Бронзова ситула с глава на Пан под дръжката, 340-320 г. пр. Хр.
Сребърна фиала с Амазономахия, 410-400 г. пр. Хр.
Сребърен ритон с протоме на крилат ибекс, V век пр. Хр.

 

Червенофигурен камбановиден кратер със сцена „Дионис и свита край триножника в Делфийския храм“, IV век пр. Хр., и червенофигурно пелике с Аполон и муза, V век пр. Хр.

Площад Славейков