Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бизнесменът Васил Божков вече има повдигнати 7 обвинения. Той е обявен за общодържавно и международно издирване с Европейска заповед за арест, тъй като е в чужбина.

Обвиненията му са задочни и освен за лидер на организирана престъпна група, включват изнудване и принуда и дори "опит за подкуп на длъжностно лице" и подбудителство към престъпление по служба, стана ясно от думите на Иван Гешев днес на излизане от ВСС.

Гешев днес представи нови изчисления: че за година спестените от бизнеса с лотарийни билети налози вече били над 559 милиона лева и ефектно пресметна, че това са "по 100 лв. към всяка пенсия".

"Надявам се, че ще си го приберем", обяви в типичния си стил главният прокурор по адрес на Божков.

Той направи аналогия с други олигарси, които били в чужбина - Цветан Василев, Митьо Очите, семействата Арабаджиеви и Баневи, и задържани други богаташи, които разполагали с много пари - като Миню Стайков.

"Време е този криминален преход да свърши", каза още Иван Гешев. - Време е да кажем стига!"

Той направи аналогия между Васил Божков и изчезването на Арабаджиеви, като припомни, че навремето и техният адвокат твърдеше, че ще се върнат всеки момент, но имало задръстване на границата. 

От думите му стана ясно още, че 16 души са задържаните в София с мерки за по 24 часа по Закона за МВР. 8 от тях са т комисията по хазарта. Както Клуб Z писа, това става след сутрешна офанзива на правоохранителните органи в Комисията, в офиси на Национална лотария и Нове холдинг. 

С мярка задържане 24 часа по Закона за МВР е и председателят на Комисията по хазарта.

"Прокуратурата не преследва богатите и не ги мрази, а хората, които не изпълняват задълженията си - основното, от които е да си плащаш данъците", каза още Гешев.

Божков: Да бяха казали човешки да им дам бизнеса 

"Аз съм съществувал в България въпреки политиката. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко. Въобще не знам каква е целта, не мога да си обясня тези беззакония", коментира малко след брифинга на Гешев Васил Божков пред бТВ.

И отново заяви, както по-рано през деня, че е в чужбина и ако някой иска да го призове - ще се върне в страната до часове.

"Никой не ме е търсил, не знам за никакви повдигнати обвинения. Да каже (главният прокурор Иван Гешев – бел. ред.), ако иска публично, ако иска по телефона или с призовка кога къде да се явя и аз ще се явя на момента. Никой не ме е търсил, има си законов ред, пращат се призовки или по телефона. Ако иска г-н Гешев публично да каже и аз ще се явя веднага. Само да ме уведомят къде да отида. Какво е това обявяване за издирване като не са ме потърсили даже", допълни.

И изрази съмнение "колко време ще го връщат в България". По думите му обикновено по два месеца държали издирваните по чужди арести. И даде заявка, че няма никакво намерение да остава в чужбина и ще се върне "когато ми се обадят и ми кажат, че ме търсят".

На финала бизнесменът попита защо не се обискират и офисите на доскорошните му бизнеспартньори братя Найденови, които подадоха сигнала срещу него, от който формално тръгна всичко.

 

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

ЗВЕНО ОТ ВОДЕЩИ, ОТГОВОРНИ И И НЕПОДКУПНИ МАТЕМАТИЦИ НО И

МАТЕМАТИЦИ ТРЯБВА ДА АНАЛИЗИРА КОМБИНАЦИИТЕ, МАТРИЦИТЕ.

Анализирахме ги.

Всички са квадратни, неособени и с ранг, равен на броя на редовете. Половината и повече са ермитови. Други важни въпроси имате ли?
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ВЪЙ, ВЪЙ, ВЪЙ!!

Криминалния преход да го приключим с криминална ЕКСПРОПРИАЦИЯ!!! Дело ICSID Case No. ARB/11/3 в Арбитража на световната банка показа много ясно как се приключва с криминална ЕКСПРОПРИАЦИЯ!!! Вълка пак си чисти София и още места в страната.. Този път в комбина с гърнетата..
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

А!! ГЕШЕФТКО

пример и с Цветан Василев даде.. Ама не уточни.. Нашичката прокуратура най-накрая уважи ли искането на Белградския съд? Да каже по кое от ТРИТЕ взаимноизключващи се искания да ни го върнат.. Щото ако не сме уточнили.. То това означава едно - някой много държи банкера да не се връща в България.. Има и още едно доказаелство - Гешефтко е прокурор по делота КТБ. Що не иска и той, както адвокатите на Цв. Василев, за разпит по конферентна връзка?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.