Президентът на "Нове Холдинг" Васил Божков вероятно е в чужбина. Новината потвърдиха източници на Клуб Z, макар че официално изявление по повода все още няма. Това идва като резултат от масирана офанзива на правоохранителните органи тази сутрин в негови или свързани офиси, както и в резиденция "Иглика" в парк Витоша, която соченият за най-богат българин обитава.

Според близки до прокуратурата издания, той е в неизвестност от неделя и България ще се обърне към Интерпол за съдействие. Между другото, схемата е сходна с "изчезването" и просле издиравнето на сем. Арабаджиеви и Баневи и на Иван Тодоров от "Тад груп", който също бе ударен, докато е зад граница.

По-рано тази сутрин бе съобщено от медии, че Специализираната прокуратурта и полицейски екипи претърсват офиса на Националната лотария на улица „Фритьоф Нансен“ в столицата.

По информация на БГНЕС рано тази сутрин са започнали претърсвания и в офиса на бизнесмена Васил Божков на улица „Московска“ №43 срещу храм-паметника „Свети Александър Невски“.

От държавното обвинение и МВР отказат засега информация.

Известно е обаче, че от декември прокуратурата му образува разследване за престъплението принуда. В ролята на сигналоподатели срещу него влязоха бившите му съдружници - братя Найденови, с които са заедно в сайтовете за спортни залози. Според държавното обвинение той ги е заплашвал и ги е склонявал да вършат нещо против волята си, за да набави за себе си облага. А участието на Спецпрокуратурата може да говори поне две неща: че ще се работи по посока "организирана престъпна група" (ОПГ) или като минимум престъпен сговор от двама души, както и че делото ще отиде в далеч по "удобния" Специализиран съд, а не в СГС.

Преди дни близките до прокуратурата медии намесиха единодушно и друг сюжет - че наемен килър е бил изпратен от някого да убие нъпросните братя Найденови - известни като Цеките.

Отделно от това миналата седмица Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) направи проверка в Комисията по хазарта и установи нарушения по Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на игри. И обявиха, че има несъбрани 210 млн. лв. от "Националната лотария".  Проверката дойде след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе законопроект, с който предлага да се отнеме лицензът за организиране на лотарийни игри (т.нар. талончета за търкане) на всички частни фирми, а монопол над този вид хазарт да бъде установен от държавния спортен тотализатор.

Малко след това "Национална лотария" сезира Европейската комисия заради внесените от Симеонов изменения в Закона за хазарта. А Васил Божков обясни, че компанията му е платила всички задължения към държавата:

"Много от вас го интерпретираха, че частните лотарии трябва да платим 210 милиона лева. Законът е какъвто е и ние сме платили колкото трябва. Изявлението беше ясно и точно, а вие го интерпретирате по различни начини" 

Претърсва се и бивша резиденция на "Витоша", за която се предполага, че е ползвана от Божков.

По-късно Божков коментира пред БГНЕС:

"Нищо не знам. Мен да ме издирват? Никой не ме издирва, никой не ми се е обаждал. Не знам какво се случва. Като разбера, може би ще коментирам. Нищо не знам в момента. На разположение съм на органите по всяко едно време".