След един ден чудене и недомлъвки днес Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) обяви, че след като е направила първоначален анализ на иззетите от Комисията по хазарта документи, смята, че там са извършени нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на игри. 

Това става ясно от съобщение, публикувано на страницата на държавното ведомство и разпратено до медиите. 

Припомняме, че въпросната инспекция беше наредена от министъра на финансите Владислав Горанов на 16 декември. Решението му де факто беше потвърдено и от Прокуратурата, която в момента също разследва Комисията. 

Става дума за налога, който частният оператор "Национална лотария" е изплащал на държавата. Законът не е много ясен в тази си част, което породи спекулации дали компанията на Васил Божков е спазвала закона, писан от депутатите, или по-скоро е в нарушение. Само Българският спортен тотализатор е плащал 15% върху всички залози, докато останалите, сред които са "Национална лотария" и Лотария "България" на Васил Божков, са плащали по 20%, но от комисионите, твърди АДФИ. 

От частната компания обаче опонират, че нарушение няма и че са изпълнявали закона. Възможността да плащат 20% върху стойността на комисионните е приета по времето на кабинета "Орешарски". 

От днешното съобщение на АДФИ става ясно и че обявената вчера несъбрана сума от "Националната лотария" сума от 210 млн. лв. може да се окаже значително по-голяма. 

Изявлението на АДФИ идва само няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов коментира за пръв път темата, като заяви, че "много хора ще си имат проблеми, ако докладът е верен". 

Междувременно бюджетната комисия към Парламента прие скорострелно на първо четене предложението на Валери Симеонов за създаване на държавен монопол върху лотарийните игри. Без никакви дебати и само за десетина минути идеята беше одобрена и потегли към второто четене, след което ще влезе за окончателното си приемане в зала. 

След края на заседанието нейният председател Менда Стоянова хвърли цялата вина за изгубените средства върху Комисията по хазарта, като обясни, че законът бил пределно ясен и че именно Комисията е трябвало да сигнализира. Финансовото министерство пък нямало никаква вина, въпреки че е принципал на Комисията по хазарта.