Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Няма национализация в проекта за промени в Закона за хазарта, има по-скоро монополизация.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в парламента, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че е получил подкрепа и от Горанов, и от спортния министър Красен Кралев, и лично от премиера Бойко Борисов за ремонт на закона. Предложението е да се отнемат лицензите та частни организатори на лотарийни игри и тази дейност да бъде право само и единствено на Държавния спорен тотализатор. 

"Някой, който е притеснен, ще ви внушава, че искаме национализация. По-точният термин е монополизация. Няма да се отнеме нито един актив на съществуващите частни фирми, просто няма да могат да упражняват този вид бизнес", обясни финансовият министър. 

На въпрос дали внезапното желание за промени в закона са свързани по някакъв начин с неофициалната т.нар. "война", която тече от известно време в частния хазартен бранш между различни компании за залагания, Горанов отвърна: "Не виждам как това засяга темата - забраната за лотарийни игри ще е за всички". 

И не се ангажира с отговор на въпроса има ли в момента частен монопол в организирането на лотарийни игри - давайки  за пример, че и сега Държавният спортен тотализатор организира такива. 

Горанов потвърди аргумента на Валери Симеонов за промяната - а именно, че в повечето страни от ЕС лотариите са част от държавен монопол.

По думите му, ако пазарният дял на лотариите се съсредоточи в държавното тото - то тогава ще има много повече постъпления за национален спорт. Според министъра тотализаторът може да развие капацитета си и да предложи добро покритие на лотарийните игри, каквото в момента имат частни компании. 

Горанов уточни, че този вид бизнес не бива да се разраства самоцелно. И хазартът не е единственият "вреден навик", който подлеги на регулация от страна на държавата.

Финансовият министър съобщи още, че до месец ще предложи реформа на Държавната комисия по хазарта. За дейността ѝ текат проверки, такава има и в прокуратурата, уточни той. Законопроектът не е готов още, но Горанов анонсира: 

"Колективният орган (какъкво е в момента комисията по хазарта) размива отговорността, лесно превръща комисията в недостатъчно последователна в решенията. Смятам да предложа да се превърне в едноличен орган, за да е по-ясна отговорността".

Форматът би могъл да е агенция, а началникът ѝ да се назначава или от Министерския съвет, или от министъра на финансите. Не е изключено обаче при ремонт на закона настоящият председател на комисията да запази пост - това е назначеният само преди няколко месеца от Горанов Александър Георгиев. Той дойде от друга подопечна на Горанов институция - НАП. 

Министърът на спорта Красен Кралев, който има отношение по темата, също бе в Народното събрание. Но направи всичко възможно да не говори пред медиите.

Коментари

Във войната на герберастията срещу Черепа

нема страна, която да не искам да загуби.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.