Делото за касиране на резултатите от изборите за кмет на София, заведено от Мая Манолова, която ги загуби, отново бе отложено от Административният съд. Насрочена е нова дата - 22 януари. Очаква се и то да е последно.

На днешното си заседание съдът отказа искането на Манолова и инициативния й комитет вещи лица да проверят колко души да дописани в избирателните списъци в столицата за балотажа срещу Йорданка Фандъкова. 

Ние твърдим, че това дописване се е случило незаконно, тъй като няма подпис на секретаря и на председателя на съответните секционни избирателни комисии, където това се е случвало. Има и съдебна практика как се оценяват такива доказателства, тази дейност е била в нарушение на закона, стана ясно от думите на бившия омбудсман и кандидат-кмет на София след съдебното заседание, цитирани в съобщение на гражданската й платформа "Изправи се.БГ"

Разбра се още, че Административният съд е поел ангажимент да провери и да направи преценка дали недействителните бюлетини основателно и законно са били обявени за такива. Според Манолова това означава чувалите, в които се съхраняват въпросните изборни книжа да бъдат отворени и да се провери дали всяка бюлетина, обявена за недействителна, наистина е такава. Няма обаче да има повторно преброяване на недействителни бюлетини, става ясно от съобщението. 

Това бе третото отлагане по делото за касиране на вота. Първият път - още през декември, се чакаше заключение на експертите. Активен гражданин обаче бе подал жалба срещу отказа да бъде конституиран като страна по делото и на практика тази жалба отложи заседанието.

Иначе съдът бе възложил на вещите лица да изчислят математическия модел на резултатите от балотажа от всички протоколи на секционните избирателни комисии, да установят дали съответстват на посочените в протоколите на общинската избирателна комисия и дали са въведени правилно, както и колко имащи право на глас са били включени в избирателните списъци на ЦИК за първи и втори тур на местните избори.

Второто отлагане дойде, защото - по думите на Манолова - Общинската избирателна комисия не се е била запознала със становището на вещите лица. Отделно са били поискани още доказателства.

Както е известно, Манолова загуби на балотажа за вота в София от дотогавашния кмет Йорданка Фандъкова. Въпреки данните от екзитполовете в хода на изборния ден, които показваха разлика между двете от около 10 и над 10 на сто в полза на кандидатката на ГЕРБ, оказа се, разликата е 5%. Това се равнява на около 20 000 гласа. 

В 14-те тома с "доказателства за нарушения", които Манолова внесе по делото, се твърди за поне 7000 недействителни бюлетини, 7000 дописани граждани в списъците и 7000 души купен ромски вот. Или сборът е повече от разликата между двете кандидатки.