Административният съд отложи делото на Мая Манолова за касиране на кметските избори и повторно броене на бюлетините в София. Съдът ще заседава отново следващата седмица, на 15 януари, съобщава БНР.

Това е второ отлагане по делото, като първия път се чакаше заключението на експертите. Активен гражданин обаче бе подал жалба срещу отказа да бъде конституиран като страна по делото и на практика тази жалба отложи заседанието. Иначе съдът бе възложил на вещите лица да изчислят математическия модел на резултатите от балотажа от всички протоколи на секционните избирателни комисии, да установят дали съответстват на посочените в протоколите на общинската избирателна комисия и дали са въведени правилно, както и колко имащи право на глас са били включени в избирателните списъци на ЦИК за първи и втори тур на местните избори.

Сега по думите на самата Манолова, Общинската избирателна комисия не се е била запознала със становището на вещите лица. Отделно са били поискани още доказателства, което е наложило и днешното отлагане на делото.

"Съдът отново отложи произнасянето си за това дали следва да бъдат отворени чувалите с бюлетини", посочи тя.

Манолова обаче твърди, че ще бъде направено повторно броене поне в част от изборните секции.

"Въпреки че съдът не прие заключението, изцяло потвърждава твърденията ни, че в част втора на избирателните списъци са дописани неправомерно над 3000 души, които са гласували на местните избори. От данните на "Информационно обслужване" пък става ясно, че 408 протокола са коригирани повече от веднъж", коментира бившият омбудсман, сега лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ".

По думите на Манолова корекциите на протоколите не са нанесени по установения от Изборния кодекс ред, тъй като не са присъствали всички членове на секционната избирателна комисия и поправките не са направени след броенето на бюлетините.

Както е известно, Манолова загуби на балотажа за вота в София от дотогавашния кмет Йорданка Фандъкова. Въпреки данните от екзитполовете в хода на изборния ден, които показваха разлика между двете от около 10 и над 10 на сто в полза на кандидатката на ГЕРБ, оказа се, разликата е 5%. Това се равнява на около 20 000 гласа. 

В 14-те тома с "доказателства за нарушения", които Манолова внесе по делото, се твърди за поне 7000 недействителни бюлетини, 7000 дописани граждани в списъците и 7000 души купен ромски вот. Или сборът е повече от разликата между двете кандидатки.