В язовир "Студена" има вода за още месец и 25 дни - това се разчбра от специалния брифинг, свикан днес от министърката на регионалното развитие Петя Аврамова и заместника й Николай Нанков, посветен на състоянието на язовирите в страната. 

След въвеждането на едноразовото спиране на водата в Перник авариите са намалели от 14 на 6 на ден, което беше отчетено като добра новина. Нанков заяви, че в момента в язовир "Студена" има 3.8 млн. кубика вода общо. Продължавало обаче търсенето на варианти за увеличаване на притока.

От днес Перник и прилежащите му населени места са с по-строг воден режим, като вода се пуска само следобед за час по-малко, отколкото досега. 

Ситуацията с водоснабдяването в страната министър Аврамова обобщи така: 

"Спекулации са появилите се в последните дни данни, че в страната има водна криза. Воден апокалипсис в България не се задава". 

"И ако някои се опитва да всее страх, използвайки създалата се ситуация в Перник, това е непочтено. Разбирам, че в криза темата се използва политически. Вероятно БСП се готви за дебатите в парламента и вероятно подгрява, но не е редно това да става със заиграването с тази тема".

Аврамова продължи, цитирана от "Фокус":

"В някои населени места има режим на водоподаване, основно в села. Предприети са мерки от ВиК, следи се, за да може да се реагира своевременно. Режим на вода има села в Габрово, Ловеч, има вероятност и в София-област да се наложи ограничаване на ползването на вода".

В областта около столицата ставало дума за по-малки населени места. 

Като проблем в страната Петя Аврамова посочи, че битовите абонати дължат на ВиК дружествата над 80 млн. лева, а общите дългове са за над 100 млн. лв. 

Според информацията, изнесена от министърката, язовир „Тича“ (снабдяващ Шумен и Търговище) разполага с вода за 30 месеца. „Тя ще стигне за това време, ако водата се използва за питейно-битови нужди“. В язовир "Камчия", откъдето идва питейната вода за Варна и Бургас, има запас за 10 месеца, а в "Асеновец" на територията на област Сливен - за четири месеца и половина.

„Нивото на водата в язовир „Бебреш“, който захранва Ботевград, се следи всекидневно от „Напоителни системи“ и към момента там има вода за 3 месеца“, каза още Аврамова.