Водната криза не е бич Божи, а е в резултат от грешно управление - и това е отговорност на правителството. Има стотици язовири, за които държавата не знае чия собственост са. Няма никаква информация как е похарчен онзи половин милиард лева, който през 2018 година кабинетът наля в Държавната консолидационна компания (ДКК) за спешния ремонт на над 400 изкуствени водоема.

Това заяви в студиото на бТВ депутатът от левицата Крум Зарков, коментирайки вота на недоверие към правителството, който БСП смята да внесе след ваканцията на парламента. Както е известно, той е мотивиран с "провала в политиката по околната среда и водите" - водната криза в Перник, проблемите с чистотата на въздуха, информациите за незаконен внос на опасен боклук в България и пр.

"От много месеци насам имаше ясни показатели, че нивото на водата в язовир "Студена" не е достатъчно. Кметът сега Станислав Владимиров още през септември, в качеството си на депутат от БСП, даде серия от пресконференции, имаше и парламентарни питания. Чак през ноември се взима решение за спиране на промишленото водоснабдяване.

От години има проблеми с водата и водопреносната мрежа и ние алармираме. У нас поговорката "Вода гази, жаден ходи", не е поговорка, а правителствена политика", коментира тази сутрин Зарков.

На въпрос какво са правили през годините общинските съветници на БСП в Перник, за да обърнат внимание върху проблемите с водоснабдяването, Зарков посочи, че това не е въпрос за местния парламент, а за правителството. 

"Създаде се държавна компания, наляха се стотици милиони - кой знае какво е станало с тях. И въпреки това водата изтича. Данните за язовирите е много трудно да бъдат намерени, още повече че има стотици язовири, за които държавата не знае чия собственост са. А 500 милиона бяха наляти в една държавна компания, която да ги управлява - знаем ли какво става там?", попита депутатът.

Бе помолен да коментира и изказванията на премиера Бойко Борисов, че при управлението на БСП не е имало дори пречиствателни станции, както и че от ГЕРБ подозират нов сценарий тип "февруарските протести" от 2013-а, принудили първия кабинет "Борисов" да подаде оставка.

"Аман от подхвърляния и закачливи фрази. Хората останаха без вода, нямаме въздух да дишаме, а ние се надпреварваме кой по-голямо остроумие да подхвърли. Трябва да престанем с този начин на правене на политика", посочи Зарков.

По думите му това, че някой назад във времето не си е свършил работата, не дава основание на последващите управления да правят същото.

"България разполага с пари, но всичко това изтича - парите в джоба на някой, а водата - по улиците", посочи в заключение.