Премиерът Бойко Борисов се зае и с потенциалния воден проблем на Ботевград, след като се срещна с кмета на града. В дните преди настъпването на 2020 г. Иван Гавалюгов предупреди, че язовир "Бебреш", който снабдява Ботевград с вода, е с много нисък полезен обем и водата в него би стигнала за около 6 седмици при запазване на оттока и притока във водоема. 

"Разпоредих на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева да провери ВЕЦ „Бебреш“, който водоснабдява Ботевград, дали работи извън обхвата на своето разрешително. На регионалния министър Петя Аврамова възложих да окаже съдействие на местната управа по отношение на ВиК мрежата. Към настоящия момент няма непосредствена опасност от режим на водата в Ботевград. През последните месеци ВиК екипите са предприели активни действия по ремонт на ВиК мрежата в града, в резултат на което загубите на вода са намалели с 6% . С кмета на града Иван Гавалюгов обсъдихме реалната ситуация с водоснабдяването в района", съобщи днес Борисов във фейсбук, като приложи и снимка с кмета. 

Гавалюгов бе избран на първи тур на последните местни избори като кандидат на партия МИР, а преди това бе издигнат от гражданско сдружение. В края на декември, покрай бедственото положение на Перник и изчезналата вода на язовир "Студена", кметът обяви пред БНР, че положението с язовир "Бебреш" е "потенциално кризисно, надявам се не като съдбата на Перник, но не можем да си позволим да подценяваме обстановката". По думите му, ако свършат водните ресурси на язовира, градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението. Според кмета стигне ли се до такава ситуация, последствията "няма да са по-различни от тези в Перник".

Две са причините в "Бебреш" да няма вода - според кмета. Първата е амортизацията на ВиК мрежата на "Напоителни системи" и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното дружество "ВиК-София".

"Втората сериозна причина е работата на малката водноелектрическа централа "Бебреш", построена и пусната в експлоатация през 2014 г. Официално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1,2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от "Басейнова дирекция", посочи Иван Гавалюгов.

По думите на Гавалюгов става дума за частен ВЕЦ, собственост на фирма, която пък е 100% собственост на "Агрохолд" с управител Васил Златев - бивш кмет на Правец и баща на доскорошния директор на "ЛУКойл" Валентин Златев.

Според кмета на Ботевград частният ВЕЦ е изграден по начин, по който "Напоителни системи" няма възможност да контролира неговата работа. "Те не могат принудително да спират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел сам да си я спре, защото крановете се намирали на територията на самия ВЕЦ, т.е., те сами се регулират и отделно сами си отчитат водните количества и декларират пред "Напоителни системи". Абсолютен абсурд!", каза Гавалюгов пред националното радио.

Още след изявите на Гавалюгов се проведе среща в МРРБ, което отговаря за ВиК и водната инфраструктура. На нея бе обявено, че са предприети мерки за ремонт на тръбите - оттогава е и новината за намаляване на водните загуби с 6%, за което говори и Бойко Борисов днес. От регионалното министерство бяха оценили още, че водата в "Бебреш" би стигнала за близо 4 месеца. В последните 3 години пък МРРБ инвестирало 1,3 млн. лв. за ремонт на водопреносната мрежа на община Ботевград.

Общината вече поиска от държавата да преустанови работата на ВЕЦ-а с писмо до Басейнова дирекция "Дунавски район". Това е институцията, която отговаря за водата в язовира и разрешителните за ползването й. Самият язовир е собственост на държавното дружество "Напоителни системи". В страницата на басейновата дирекция в интернет информация по случая няма. Министърът на околната среда Нено Димов заяви преди два дни, че според него има разпореждане за преустановяване на работата, а по данни на МОСВ ВЕЦ-ът не е работил през 2019 г. 

Премиерът Бойко Борисов имаше и друга активност днес - посети Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски", за да види ремонта на училището.