Германия обжалва решението на съд на ЕС, ограничаващо използването на газопровода "ОПАЛ" от руския енергиен гигант "Газпром" в отдавнашния спор с Полша за енергийните доставки. Това съобщи днес Европейският съд, предава БТА.

"ОПАЛ" минава през Северна Германия, свързвайки "Северен поток" с Чехия. Полша е обезпокоена, че той ще отклони синьо гориво от другите два газопровода през Източна Европа и ще застраши сигурността на енергийните доставки.

През септември Общият съд на ЕС подкрепи Полша, намалявайки на практика количеството газ, който Газпром може да доставя през "ОПАЛ", припомня агенцията.

Съдебното постановление отмени решение от 2016 година на Еврокомисията, което бе осигурило по-голям достъп на Газпром до "ОПАЛ", след искане на Германия. Тогава местната Федералната мрежова агенция се аргументира и факта, че "Газпром" разполага с достатъчно алтернативни маршрути и транспортни терминали за по-нататъшното изпълнение на задълженията си по доставката на газ за ЕС. 

Ограниченията, наложени първоначално върху газопровода в подкрепа на конкуренцията, означаваха, че около половината от капацитета остава неизползван.

Тогава Полша обжалва принципа на енергийната солидарност в ЕС, целящ да гарантира сигурността на енергийните доставки в страните членки.

Няколко години Русия можеше да използва само 50 процента от мощностите на "Опал", както е заложено в Третия енергиен пакет на ЕС. "Газпром" поиска разрешение да използва целия капацитет, тъй като руският холдинг се явява единствен доставчик по "Северен поток", който пълни "Опал". 

През есента на 2016 година Еврокомисията разреши на "Газпром" да участва в търгове за още 40 процента от транзитните мощности на "Опал". В края на същата година обаче Полша обжалва това решение. През юли 2017 година Върховният поземлен съд на Дюселдорф анулира обезпечителните мерки за използването на "Опал" от Газпром, наложени по искане на полският енергиен концерн ПГНиГ (PGNiG) ПГНиГ.

"Газпром" експорт тогава съобщи, че проучва юридическите и търговските последици от решението на Съда на ЕС, който анулира правото на компанията да използва 100 процента от мощностите на "Опал".

Сега случаят се пренася в Европейския съд, най-висшата съдебна инстанция на ЕС.