Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съдът на Европейския съюз подкрепи във вторник полско искане за ограничаване на достъпа на Русия до ключов газопровод , преминаващ през Германия, което според Варшава защити енергийната сигурност, предава AFP, цитирана от агенция "Фокус".

Общият съд на ЕС, който принадлежи към Съда на Европейските общности, се произнесе срещу решение на Европейската комисия от 2016 г., което позволява на руската компания „Газпром“ да използва газопровода „Опал“, за да транзитира по-големи количества природен газ в Германия.

Опал е 480-километров тръбопровод, свързан с газопровода „Северен поток I“, който пренася руски газ под Балтийско море пряко от Русия към Германия.

Газопроводът „Опал“, който е собственост на „Уингаз“ - германското дъщерно дружество на „Газпром“, минава успоредно на германско-полската граница чак до Чехия.

Варшава изпрати правно възражение срещу решението на Комисията с аргумента, че „Газпром“ може да използва „Опал“, за да заобиколи Полша и Украйна и да транзитира газ на запад и по този начин да застраши енергийната сигурност.

„Съдът отбелязва, че решението за 2016 г. е прието в нарушение на принципа на енергийна солидарност“, се казва в решението от вторник на Общия съд на ЕС в Люксембург.

Коментари

Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Добре де ? Нали Полша разчита

Добре де ? Нали Полша разчита на Газ от Сащ ? Защо тогава иска да транзитира и ползва и руски газ ?? Да си купуват газ от краварите и да си гледат кефа !
 's picture

Бобо

говедарите

Емчо явно си фен на говедарите , а Полша за разлика от нас може да купува газ от където си иска

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.