Като "задкулисен фарс" определи евродепутатът ни Ангел Джамбазки преговорите по пакета "Мобилност" в транспортната комисия на ЕП днес в профила си във Фейсбук.

Според него преговарящите от Западна Европа имали "ехидни усмивки" и считали решението за "работещ компромис", но за държавите от Централна и Източна Европа това било "поредното недоразумение" в дългата сага с новите правила за транспортния сектор.

"Всичко започна бавно. Около 21 ч. се събраха представителите на Европейската комисия, Съвета и Европейския парламент, за да преговарят за четвърти път как трябва да изглежда финалният текст на пакета. Както и на предишните преговори, разговорът започна трудно. Това разбира се дължи на факта, че хора, които не са виждали камион и на картинка, са се събрали да решават по какъв начин да се регулира секторът на международните превози."

Било постигнато съгласие по три от 20-те въпроса, а след това била обявена почивка - в 1,45 през нощта, разказва Джамбазки.

"Тази 20-минутна почивка се проточи 4 часа, по време на които всички докладчици в сянка бяха грозно игнорирани от страна на преговарящите. Подхвърляха се листове с многозначни предложения без никаква яснота относно това как се развиват задкулисните договорки. В крайна сметка в 6 часа и 15 мин. сивите кардинали поднесоха финален текст, който не беше обсъден точка по точка, а просто обявен за приет", пише той

ЕК в лицето на новата комисарка по транспорт Адина Валеан осъдила и подхода на преговарящите, и съдържанието на компромиси. Тук следват думите, заради които френски евродепутат обвини Джамбазки в обида към негови колеги:

 

"Това разбира се не трогна французойката от алжирски произход, председателстваща комисията на ЕП по транспорт и туризъм, както и нейния най-верен съюзник в преговорите, германеца от турски произход Исмаил Ертуг. Зелените и социалистите, които иначе много държат на екологичните стандарти, очевидно нямат нищо против стотици хиляди камиони да се връщат празни до страната, в която са регистрирани, изхвърляйки милиони тонове въглероден диоксид. Тежък случай на лицемерие и потресаващ двоен стандарт!"

Джамбазки подчертава, че документът предстои да бъде гласуван от ЕП и Съвета и "все още има шанс да се преборим и защитим нашите интереси".