СТРАСБУРГ

Българският евродепутат Ангел Джамбазки е обидил двама свои колеги заради произхода им.

Това обяви днес в Европарламента в Страсбург Филип Ламбер – председател на групата на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА).

Джамбазки обърнал специално внимание на това, че председателят на комисия по транспорт Карима Дели (втори мандат) е “французойката от алжирски произход“, която е била подпомагана от “германеца от турски произход Исмаил Ертуг“.

Коментарите са направени пред българското издание на EurActiv.

Няма пряка реч. Текстът гласи следното:

"Джамбазки обръща специално внимание на това, че председателят на комисия по транспорт Карима Дели (втори мандат) е “французойката от алжирски произход“, която е била подпомагана от “германеца от турски произход Исмаил Ертуг“.

Джамбазки е сред най-заклетите противници на пакета „Мобилност 1“, който смята за неизгоден за България. Исмаил Ертуг е автор на най-неизгодните за страната ни поправки. Дели пък е председател на комисията.

„Подобна квалификация е недопустима. Всички сме европейски депутати. Произходът ни е различен, така че не може да става дума за заклеймяване на колеги заради произхода им“, каза Филип Ламбер.

Остро се изказа и Ираче Гарсия – председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

„Това е домът на всичкси европейци и европейки. Тук има норми и не можем да понесем потъпкването им. Не може един евродепутат в този парламент да се изкаже така за свои другари. Това не може да бъде толерирано. Не можем да приемем расистки изказвания. Искам председателят на ЕП да вземе необходимите мерки това да не се повтори“, каза тя.

Давид-Мария Сасоли обеща да вземе предвид случая. 

Клуб Z се опита да потърси коментар от Джамбазки, но той отказа да говори по темата.