Строежът в Синеморец в близост до скалните забележителности Корабите ще бъде спрян. Засега. Но не защото бил в нарушение на регулациите за парк "Странджа", а по формални причини.

Това се разбра от думите на кмета на община Царево Георги Лапчев пред бТВ.

По традиция, след като бъдат отстранени дребните нарушения, леенето на бетон се очаква да продължи.

"Няма да позволя да си играем на котка и мишка със строителна фирма, надзорна фирма или който и да е. Още в деня, в който е започнала там някаква изкопна дейност, общината е направила проверка, установила е, че не са покрити нормите на плана за безопасност и здраве, заради което сме написали протокол. Обектът е спрян", заяви Лапчев.

Засега няма реакция нито от екоминистерството, чието подразделение в Бургас - РИОСВ-Бургас, е дало зелена светлина за инвестиционното намерение, нито от Министерството на регионалното развитие и благоуствойството. Двете ведомства имат издадени назад във времето заповеди, с които се спира действието на общия план, т.е. не може да има строежи без регулация в природния парк. В случая, както обикновено, се строи на парче.

РИОСВ обаче е издала положително становище за парцела, намиращ се в местността Поляните, през 2017-а. Според инвестиционното предложение върху площ от 1300 квадрата там ще се изгражда вилна сграда.

От доклад на екоинспекцията става ясно още, че в местността има традиционно интерес за изграждане обекти и те са реализирани.

"Поради благоприятните климатични условия и наличието на изградена инфраструктура в района на имота, за който се изготвя планът, са реализирани и други планове и инвестиционни предложения", пишат оттам.

Преди няколко месеца е одобрено от РИОСВ и изграждането на нови две жилищни сгради в съседство със спорния строеж на площ около 600 кв. м.

Както е известно, община Царево все още няма общ устройствен план - причината: липса на екологична оценка. През изминалата година бе направрен опит за изготвяне на нов план, в който обаче се оказа, че дюните на Корал са предвидени за застрояване, което отново предизвика вълна от обществено недоволство. Планът все още не е приет.

Местността попада под защитата на "Натура 2000" - има защитени зони по отношение на опазване на природните местообитания и на защита на дивите птици. За екоинспекцията обаче става въпрос за урбанизирана територия на границите на природния парк.

"Законът изисква устройството на имотите да отговаря на предвиджанията на общ устройствен план, а община Царево няма действащ такъв. Няма, защото има заповеди за спиране на действието на един, който бе приет без екологична оценка.

Две специални заповеди за спиране на действието на ОУП на Царево са издадени от министрите на околната среда и на регионалното развитие. Но въпреки всичко се строи и се лее бетон в защитена територия със съдействието на РИОСВ-Бургас и ДНСК", коментира природозащитникът и общински съветник от "Демократична България" Тома Белев.

И даде заявка, че за това нарушение ще бъде сезирана Европейската комисия.