Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

И в крайна сметка дюната дюна ли е?

Така кметът на община Царево Георги Лапчев обобщи казуса с Корал, който и тази година породи много спорове и скандали. Както е известно, 120 дка от гората зад плажа е собственост на испанската фирма "Ибердрола Инмобилария", която има инвестиционни намерения в района. 90 дка обаче представляват дюни, които по закон са държавна собственост и върху тях не може да се строи. Нанесени са в специализираните карти, но не и в кадастъра и в същото време, според готвения Общ устройствен план (ОУП) на общината са предвидени за изграждане на курорт.

Лапчев бе гост в сутрешния блок на бТВ.

"Силно вярвам, че тази година ще видим светлина в тунела. То е сага за цялото Черноморие, не само за община Царево - вярвам, че до края на 2018-а Царево ще има своята екологична оценка (в ОУП), която е препъникамъкът от 10 години насам", посочи той.

Ще победи ли бетонът природата?, попита водещата. 

И последва отговор-разсъждение що е то бетон:

"С времето бетонът се превърна наистина в обидна дума. Но какво означава дали бетонът ще победи природата или не. Истина е, че бетонът е строителен материал. Община Царево има 64 км брегова ивица. 90% от населението живее по бреговата ивица. Ние все пак някъде трябва да живеем, нашите сгради трябва да бъдат изградени от някакъв материал. Никой от нас не желае да се пре- презастрои и това е едно клише, което се налага от хора, които виждат морето само два месеца в годината"

На възражението на водещата Жени Марчева, че всяка година се строи все повече и повече и след 20 години вероятно от морето ще е останало съвсем малко, Лапчев отговори:

"Навярно ще е така, драга Жени, защото..., когато няма регламент и правила се достига до такива грозни гледки, които за щастие на Южното Черноморие не са налични. На север наистина се допуснаха грешки. ОУП е основата и когато там се каже ще бъде зелена ивица и там няма да се строи, никой няма да може да строи и след 20 години като дойдете, ще е зелено".

"Темата Корал вече докрай досади на хората, каза още кметът - Корал е само 400-500 метра. Не мога да разбера каква е тази обсесия над Корал, каква е тази крайна фиксация. Въпросните испанци са едни от многото със собственост зад плажовете. Това са 10 човека, които са намерили начин да крещят. Общината се съдии с въпросните испанци, защото желаят да подновят разрешенията си за строеж, но са с изтекли екооценки и законът ни задължава да сме против. Тези хора ще могат да построят това, което е по закон. Много се говори за това как ще се застроят дюните - не могат да се строят дюни. Общината винаги го е казвала това нещо. Ако имаме недвусмислено доказана дюна... по закон дюна не се строи. Испанците също бяха при мен и ми казаха, че знаят."

Марчева попита защо след като знаят, че не може да се строи върху дюни, от "Ибердрола" са си купили точно дюни, Лапчев отвърна:

"Те не са купили само дюна. И в крайна сметка дюната дюна ли е? Аз не съм специалист по дюни".

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

а ние

от ГЕРБ също сме бетон... най- вече в главите.

Този дали усеща, че аргументите му само на промишлена основа?

Схваща ли че, като се застрои, това място ще загуби ОКОНЧАТЕЛНО уникалността си, след което то няма да бъде вече привлекателно, защото ще заприлича на всички останали застроени места? С какво ще привличат туристи там тогава? "Елате при нас защото...???????? ....Защото сме същите като онези от среща!!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.