Ограничение на използването на вода за промишлени и други нужди, извън питейно-битовите, от три язовира разпореди Министерството на околната среда и водите. Мярката засяга водоеми, чийто наличен обем е под 50% от максималния. Действията идват след водната криза в Перник, където се оказа, че язовир "Студена" е с критично ниски нива, пресъхвал е с месеци, но реакция дълго време не е имало. В резултат областта е с драстичен режим на водата, без да е ясно докога.

Сега МОСВ ограничава водовземането, освен за питейни и битови нужди, от язовирите „Дяково“, „Асеновец“ и „Ястребино“. Местните ВиК оператори са предупредени, като се изисква да се предприемат мерки за алтернативно водоснабдяване от други водоизточници с цел избягване на водни режими за населението. 

От съобщението на екоминистерството се разбира, че потенциален риск има в Сливен. Язовир „Асеновец“ към момента е с процент на запълване 34,47%.

"В месечния график за декември МОСВ ще редуцира разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване на 1,8 млн. куб. м, съобразно данните за суха по влажност година с обезпеченост 75%. ВиК-Сливен ООД е титуляр на още 5 разрешителни, издадени от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, за водовземане от над 50 тръбни и шахтови кладенеца. Дружеството е уведомено за необходимостта от предприемане на мерки за алтернативно водоснабдяване от други водоизточници с цел акумулиране на води в язовира и осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на гр. Сливен", пише в него. 

Язовир „Дяково“, който захранва с питейна вода Дупница, към момента е запълнен на 36,98% от капацитета си. Водите му се използват и за промишлени цели, и за напояване и енергетика. Заради ниския му воден обем обаче достъпът на промишнелостта ще бъде отрязан и водата ще се ползва само за питейни и битови нужди, заявяват от екоминистерството. 

От трите споменати язовира с най-малък обем на запълване е „Ястребино“ -  31,16%. Обемът в язовира гарантира водоснабдяване на населени места в област Търговище. В момента водният обем е достатъчен за осигуряване на 100% на питейно-битовите нужди и не е необходимо редуциране на заявката на ВиК дружеството. Трябва обаче да се предприемат мерки за ограничаване на напояването с ресурс от водоема, уведомяват от МОСВ: 

"Водоползвателите са уведомени, че при планирано увеличаване на потреблението от страна на община Антоново до границите на лимита по разрешителното, предвид приоритетите по Закона за водите, ще бъдат предприети действия за ограничаване на напояването."