Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Близо 315 хиляди жители в 17 области са засегнати от воден режим. Това беше оповестено след изслушването в парламента на министъра на околната среда и водите Нено Димов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Двамата бяха извикани в Народното събрание по настояване на БСП заради водната криза в Перник, Ловеч и Плевен. В Перник и Ловеч водният режим е наложителен, за да се гарантират необходимите количества вода в следващите 4 до 5 месеца, заяви Николай Нанков, съобщи БНР. 

"Двете ВиК са длъжни да преустановят със съответни мотивирани предложения и със съответните заповеди на кметовете на двете общини водоподаването към двете населени места в определените часови диапазони, за да гарантират необходимите количества в рамките на следващите 4 до 5 месеца, за да можем да гарантираме нормалното, макар и преустановено в определени часови диапазони на денонощието, водоподаване. В Перник въпросът не е бил трябва ли, или не трябва, да има воден режим. Трябвало е да има воден режим, може би е трябвало да бъде въведен месец по-рано", обясни Нанков.

В кулоарите на парламента Нанков коментира пред журналисти, че въведеният воден режим в Перник със спиране на водоподаването два пъти в денонощието не е ефективен и няма да гарантира водните количества до април, когато е снеготопенето. Той се позова на експерти на ведомството.  Режимът трябва да е за не повече от 7 - 8 часа веднъж в денонощието, подчерта той, като повтори предложението на министър Петя Аврамова отпреди няколко дни.

В понеделник ще е готова втората проба на водата в язовир "Долна Диканя" за това дали е годна за пиене. Първата показа, че водата е заразена. Николай Нанков предупреди, че без изграждането на язовир "Черни осъм", населението на Ловеч и Плевен е застрашено от воден режим и в бъдеще.

Екоминистерството е подписало договор за рехабилитация на мрежата за водоснабдяване в Перник, припомни ресорният министър Нено Димов. Той ще бъде изпълнен до 2021 година и ще преустанови загубите на вода, които са над 75%.

"Ще се намалят загубите на водата във водоснабдителните мрежи и ще бъде подобрено водоснабдяването на гражданите. По данни на регионалното прединвестиционно проучване в резултат от инвестициите във водоснабдителната мрежа на ъгломерация в Перник и Радомир загубата на вода ще намалее с близо 2,8 милиона куб. метра. Ще се осигури непрекъснато водоподаване, ще се рехабилитират около 24 километра и ще се изгради около три километра нова инфраструктура за подаване на вода", добави Димов. 

Общата картина показва, че към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната или общо 315 хиляди жители са засегнати от воден режим, обобщи Николай Нанков.

Изслушването се проведе по настояване на парламентарната група на БСП.

"Да не би сега да идвате на власт и да ни казвате на нас какво е трябвало да стане. Защо не се случи десет години това "трябва". Не ви е слънцето виновно, нито ВиК дружествата, нито кметовете, виновно е безхаберното и некадърно управление в последните години - десет, и безсилието на същото управление днес да реши проблема. Ми свиквайте, уважаеми българи, ще носите легени с години наред", коментира лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

Коментари

Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Стара Загора беше на воден

Стара Загора беше на воден режим 5-10, 17-21ч. цели 34 години - до 2004. Ужасно неприятно, но какво да правиш, пък и тогава не беше модерно да протестираш и затваряш главните пътища.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.