И в област Ловеч отново е в режим на водата - но нощен. От тази вечер от 23 ч до 6 сутринта областният град ще е без вода. От изявлението на изпълнителния директор на местното ВиК дружество Данаил Събев пред БНР не става ясно колко дълго ще продължи режимът.

Причината за него е намалелия дебит на водоизточниците.

„Дебитът на водоснабдителна група „Черни Осъм“ отново е паднал до 300 литра в секунда, което не е достатъчно да задоволи нуждите за питейно-битово водоснабдяване“, обясвяна Събевски, цитиран от националното радио.

По думите му за нормално водоподаване в общините Ловеч и Плевен е необходим дебит от 400–450 л/сек. Засега обаче нямало опасност от по-сериозен воден режим в региона.

„Като гледаме прогнозите би трябвало да нямаме проблеми да се оправим в рамките на този режим“, каза Събевски.

Освен самият град Ловеч, на режим със същия времеви отрязък е и село Прелом. Според справка в сайта на ВиК режим на водата има и в Тетевен и две по-малки населени места в общината - в часовете между 13 и 17,30 ч за града и от 22 ч до 10 ч на следващия ден в Глогово.  

Областите Плевен и Ловеч са заплашени от безводие, като основното обяснение е липсата на валежи от юли, което е довело до критично ниски нива на водата във водосборите. Това пък затруднява нормалното водоподаване към областните центрове и към 20 селища. То зависи от количеството подпочвени води, хванати в каптаж, и от нивата на реките Черни Осъм и Краевица.

Проблемът с водата беше тема в Плевенско и по време на кампанията за местните избори. И там се наложи намалено водоподаване нощем - в периода между полунощ и 5 ч сутринта. . На 13 ноември бе обявено ограничено водоподаване в следобедните часове, но ден по-късно бе отменено от местното ВиК дружество. 

Потенциален проблем с водоснабдяването грози постоянно и Шумен, но той е от друго естество - натрупани задължения на ВиК за ток и тежкото финансово състояние на дружеството с 51% държавно участие. Периодично районът страда от безводие и заради аварии. Преди 10 дни финансовият министър Владислав Горанов обяви от парламентарната трибуна, че ще поиска извънредна ревизия на ВиК-Шумен.

От днес, както е известно, с режим на водата е Перник заради драстично ниските нива на язовира.