Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Джеймс Пардю е бивш американски дипломат и посланик. Той е сред най-активните участници в преговорите за постигането на мир на Балканите след разпада на Югославия. В периода 2002 - 2005 година Пардю е посланик на САЩ в София.

"Президентът на САЩ следва модела, използван от няколко настоящи и бивши чуждестранни лидери - като Борисов - за да задушат истината и отчетността на правителствата в техните държави", това написа Пардю в статия за сп. Hill преди посещението на българския премиер Бойко Борисов в САЩ. 

Джеймс Пардю. Снимка Стопкадър

Защо Доналд Тръмп покани Борисов в Белия дом? Възможно ли е американският президент да се опита да въздейства върху българската външна политика? Ето отговорите на Джеймс Пардю в интервю за "Дойче веле".

Едва ли среща с президента на САЩ и посещение в Белия дом се организира бързо и лесно. Как точно става това и колко трае подготовката?

Когато се налага, една среща в Белия дом може да се организира всъщност много бързо. Такива срещи обикновено зависят от политическия календар на участниците. Ако и двамата искат бърза среща, тя може да се осъществи. Персоналът в Белия дом и в министерствата познава темите и бързо може да подготви такава среща, когато е необходимо.

Защо според Вас президентът Тръмп е решил да се срещне с Борисов?

Сигурен съм, че президентът Тръмп се среща с Борисов, за да изкаже благодарност на българското правителство за решението му да закупи от САЩ изтребителите Ф-16. Макар че е член на НАТО още от 2002 г., България твърде бавно привежда военното си оборудване в съзвучие със стандартите на НАТО. И това е най-сериозната стъпка в тази посока досега.

Президентът Тръмп иска лично да обере лаврите от продажбата на Ф-16, включително и защото в момента се бори срещу импийчмънта. Сигурен съм, че точно в този момент той иска да покаже, че върши нещо за американската индустрия и за икономиката. Лично аз се надявам, че освен това в разговора си с Борисов американският президент ще повдигне такива въпроси като липсата на медийна свобода и нивото на корупцията в България. Но не ми се вярва, че те ще бъдат от първостепенна важност в разговора. Също така очаквам, че Тръмп ще използва медийните възможности, които дава срещата с Борисов, за да вземе отношение най-вече по американски политически теми - а не по български.

Какви интереси има сегашната американскa администрация в региона? С какво може България да ѝ бъде полезна?

Ангажиментът на САЩ на Балканите естествено отслабна след атаките срещу страната през 2001 година и след края на конфликтите в Босна и в Косово. Независимо от това ангажиментът на Балканите в периода 1995-2008 беше огромен успех за външната политика както на Съединените щати, така и на европейските съюзници. Там ние инвестирахме много, за да дадем на хората в региона шанс да се развиват като успешни демокрации по европейски модел. Но за да се постигнат тези цели, е нужно още внимание.

Честно казано, аз смятам, че САЩ, а в някаква степен и европейските страни си имат вече други грижи и не отделят на Балканите онова внимание, което регионът заслужава. Русия реши, че трябва да има сериозно влияние на Балканите и че в този стратегически регион ще се бори за надмощие със западните демокрации. САЩ, ЕС и НАТО не бива да губят този факт от погледа си, те трябва да дадат адекватен отговор.

Възможно ли е Тръмп да се опита да въздейства върху българската външна политика? Например - за по-ясно отдръпване от Русия и Путин? Или пък за по-острa политика към ЕС, в духа на Орбан и Качински?

Като имаме предвид очевидната слабост на Тръмп към Владимир Путин, демонстрирана на срещата им в Хелзинки и след това, аз не вярвам, че Тръмп изобщо ще натиска България да се дистанцира от Путинова Русия. В България съществува сериозно руско влияние, но Москва много добре умее да не го показва толкова нагледно.

Колкото до ЕС, знае се, че Тръмп не му е фен. Той стори доста, за да изпообиди съюзниците и да намали американското влияние в европейските столици. В този смисъл не вярвам, че срещата ще даде някакви положителни импулси на България да заема позитивни позиции в Европа и да се отграничава от крайния национализъм.

Какво може да спечели България от тази среща? А Борисов?

Смятам, че това е нормална среща на двустранно равнище между двама правителствени ръководители. И двамата искат признание за сделката с Ф-16, а Борисов иска чрез срещата с президента на САЩ да си поизлъска имиджа пред националистическата публика. Не вярвам, че от тази среща ще излезе нещо повече.

В Белия дом ще се срещнат двама популисти и харизматици. Очаквате ли, че двамата ще се харесат?

Много добре познавам премиера Борисов и мога да ви кажа, че те двамата с Тръмп много си приличат. И сигурно отлично ще се разберат. И двамата залагат на национализма и на един определен, груб популизъм. И двамата не обичат свободните, независими и настъпателни медии. Според мен Борисов е по-хитър и много по-успешен в своята инстинктивна политика у дома, отколкото Тръмп. Само дето ръководи по-малка държава.

"Дойче веле"

---

Бел. ред. - Заглавието и подзалгавието са на Клуб Z.

Коментари

ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Вижте

на каква трибунка се изказва този "бивш" и всичко ще ви стане ясно...

Калин

Тодор Живков и Румен Радев също много си приличат, но Живков беше по-хитър.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

едно интервю

към привърженик на демократите, комуто следва да припомним, че именно те, по време на Обама, най- слабият президент в последните години на САЩ, именно те, демократите подкрепяха силно Борисов, чрез своя посланик Джеймс Уорлик младши (2010-2012), който плътно стоеше зад гърба на ББ. Същият комуто Сидеров направи страхотен скандал в Шератон, а днес същият Сидеров е коалиционен партньор на ББ. Та по добре да мълчат.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.