Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

48-годишният български писател Милен Русков е сред 13-те носители на Наградата на Европейския съюз за литература за 2014 г., стана ясно от съобщение на Европейската комисия. Този приз той взе за великолепния си роман "Възвишение", издаден от "Жанет 45".

Имената на победителите бяха обявени днес на Панаира на книгата във Франкфурт. Освен Русков, наградени тази година са писатели от Албания, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Марта, Черна гора, Холандия, Сърбия, Турция и Великобритания. Всяка година национално жури в 1/3 от страните-членки номинира авторите победители.

"Отправям най-горещите си поздравления към носителите на Наградата за литература на ЕС", заяви еврокомисарката по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу. "Наградата е посветена на най-добрите нови автори в Европа, независимо от страната им по произход или език. Целта е да се покаже най-добрата съвременна литература в Европа, да се стимулират трансграничните продажби и да се популяризира превеждането, публикуването и четенето на литература от други страни", допълни еврокомисарката.

Всеки един от наградените получава по 5000 евро. Освен това те ще получат допълнителна реклама и международна известност. Техните издатели са окуражени да кандидатстват за финансиране от ЕС, така че книгите победители да бъдат преведени на други езици и да достигнат нови пазари.

Победителите ще получат наградата си на гала церемония в Брюксел на 18 ноември, в присъствието на еврокомисаря по образованието и културата, членове на Европейския парламент и представители на италианското председателство на ЕС.

Ключови думи

Коментари

Поздравявам автора за чудесната книга и напълно заслужената награда! Горещо препоръчвам романа на любителите на историята с усет за баланса между историческия факт и художествената измислица, както и на радетелите за чист и богат български език!

MARIA SALVADOR

Изключителна, прекрасна книга! Много се радвам за Милен Русков, поздравления! Той абсолютно заслужава това признание!

Моето мнение

Тази "чудесна" книга не се чете. Купих я, започнах я и се отвратих. Помислих, че аз съм виновен - не схващам високата идея и изискания език. Дадох я на 3 - 4 приятели, без да им казвам мнението си. Впечатлението беше същото като моето. Жалко!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.