48-годишният български писател Милен Русков е сред 13-те носители на Наградата на Европейския съюз за литература за 2014 г., стана ясно от съобщение на Европейската комисия. Този приз той взе за великолепния си роман "Възвишение", издаден от "Жанет 45".

Имената на победителите бяха обявени днес на Панаира на книгата във Франкфурт. Освен Русков, наградени тази година са писатели от Албания, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Марта, Черна гора, Холандия, Сърбия, Турция и Великобритания. Всяка година национално жури в 1/3 от страните-членки номинира авторите победители.

"Отправям най-горещите си поздравления към носителите на Наградата за литература на ЕС", заяви еврокомисарката по образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу. "Наградата е посветена на най-добрите нови автори в Европа, независимо от страната им по произход или език. Целта е да се покаже най-добрата съвременна литература в Европа, да се стимулират трансграничните продажби и да се популяризира превеждането, публикуването и четенето на литература от други страни", допълни еврокомисарката.

Всеки един от наградените получава по 5000 евро. Освен това те ще получат допълнителна реклама и международна известност. Техните издатели са окуражени да кандидатстват за финансиране от ЕС, така че книгите победители да бъдат преведени на други езици и да достигнат нови пазари.

Победителите ще получат наградата си на гала церемония в Брюксел на 18 ноември, в присъствието на еврокомисаря по образованието и културата, членове на Европейския парламент и представители на италианското председателство на ЕС.