Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Местните избори са безспорно политически и също толкова безспорно мажоритарни. Те са не само ясен индикатор за следващите  парламентарни избори, но и лакмус за грешките на всяка политическа сила. Ще си направят ли партиите изводи от резултатите?

ГЕРБ - победители, но не достатъчно

ГЕРБ спечели от тези избори. Не говоря за най-големите градове на България, нито за бройката на общините, които са взели. Говоря за това, че партията имаше редкия късмет да получи урок, без да получи гръмотевичен шамар. И това се дължи не само на "построеното от нас", но и на онези, чиято работа пряко зависи от властта. А те не са малко.

Сега две думи трябва да водят ръководството на партията към следващите избори - ПРОТЕСТЕН ВОТ. Протестният вот, уважаеми, не е плод на умората от вас, както често споменавате, уж самокритично, но всъщност самохвално - "толкова дълго стоим на власт, че хората се умориха от нас". Не - протестният вот е рожба на всичко онова, което трупате през годините. Хората спират да оценяват построеното, ако онези, които го строят, дерибействат, по сполучливия израз на Борисов. Ако виждат, че в построеното се влагат половината материали, което го прави некачествено; ако строят само близки на кмета и на партията фирми; ако те печелят всички търгове, ако във всяка община се знае кои са "нашите", а всички останали са чужди... Ако дребният бизнес на "чуждите" е скъсван от проверки, а при "нашите" си затваряме очите... Ако всички в бранша знаят предварително за кого е направен търгът, а този някой е съпругата на шефа на... каквото искате. Едно време един партиен деятел ми обясняваше, че като дойдат на власт, партията трябва да се храни, "нашите хора" трябва да се обгрижват, за да останат наши. Е, да, ама не съвсем. Затварянето на бизнес средата, капсуловането й води до все по-голям брой недоволни. А "разпищолването" на местните величия, техният несекващ апетит, тяхната безпардонна арогантност и твърдата убеденост в безнаказаността ще настроят дори онези, които са получили я някоя дребна службица, я някое парченце от баницата (извинявам се за пошлия израз).

А всичко това, пренесено на национално ниво, трябва да кара хората в ГЕРБ да се чувстват щастливи, че загубиха само няколко областни града. Но ако тази партия просто продължи да повтаря, че е победител, и не започне спешна промяна, шамарът ще дойде на парламентарните избори. Ако не се пренастроят, ако не се отворят за "чуждите", ако не търсят нови лица, ако не скъсат с порочните връзки на национално ниво, протестният вот ще се разширява. Независимо от това, че опозицията им е нефелна и не струва.

БСП - оправете си първо партията

Доколкото познавам тази партия, тя ще повтаря като мантра две неща: че управлението на ГЕРБ е сериозно пропукано и че самата тя се съживява. Накрая ще изглежда в собствените си очи като победител на изборите. Но, както обичаше да казва един известен журналист, ако едната година си произвел един велосипед, а на другата - четири, това е 400% ръст.

Окрилена от наличието на свой президент, БСП забрави, че дори свиващите й се партийни организации могат да са победители, ако са единни - нещо, което сме виждали на предишни избори. Корнелия Нинова пое риска "да разчиства" партията, но го направи като слон в стъкларски магазин. И накрая не се знае плюсовете ли са повече, или минусите. Нинова успя да загуби не само Варна например, но и цялата вВрненска област, правейки партиен цирк преди местните избори.

Във всеки случай една от загадките на тези избори се дължи на БСП. Стопяването на разликата в София между Фандъкова и Манолова, показана на екзитпола, говори за едно - хората са лъгали, че не са гласували за кандидат с червено минало, подкрепен от БСП. Защото ги е било срам. Протестният вот работи за БСП, но "нелегално" - гласоподавателите имат проблем да се идентифицират с тази партия.

Тоест БСП има сериозен проблем с усещането за себестойност - от една страна, продължават да се държат като голяма партия и единствена опозиция, от друга - нито са голяма партия, нито са истинска опозиция (за някои особено важни моменти като избора на главен прокурор например), а и избирателите им ги подкрепят някак... тайно.

"Демократична България" - По-горе билото, майстори!

Или бъдете така добри да слезете по-долу - между избирателите извън фейсбук. Ръководствата на така наречената градска десница оставиха впечатление, че не знаят как се правят избори. Нещо повече - не знаят как се създава реална политическа сила. Успехите им спират в София. И те не са техни успехи, а на избирателите им, които толкова години успяха да им останат верни, не припознаха никой друг независимо от всички сюрпризи, които им поднасяха различните формирования на градската десница.

Струва ми се, че в тази политическа сила нещата се държат около усещането за отхвърляне, което, вместо да предизвика хората в нея, ги кара да се чувстват единствени и в бяло. Безспорната им интелигентност поражда надменност вместо опит за разбиране. Сякаш смятат, че могат да свършат всичко сами, вместо да наемат специалисти. Не мога да коментирам вътрешнокоалиционните им отношения, но имам чувството, че и там не всичко е наред. Ако тази политическа сила иска да излезе извън София, лидерите й трябва да са непрекъснато извън София. Теорията, че една партия има нужда от подкрепа, а не непременно от структури, в България не работи особено.

Цялото внушение на тези избори беше, че основният опонент, да не кажа враг за "Демократична България", е ГЕРБ. От една страна, това е логично - ГЕРБ управляват в разрез с доста принципи. От друга, изместването на основния политически съперник от БСП към претендиращия за десен ГЕРБ, недобре скритото внушение да се подкрепи кандидата на БСП Мая Манолова, създаде проблем в идентичността на избирателя. "Демократична България" трябва да спре да разчита само на протестния вот, трябва да създаде позитивен вот за себе си.

Районните кметове и общинските съветници на "Демократична България" ще трябва да положат сериозни усилия да излязат от презумпцията, че ГЕРБ им е основен враг. Защото иначе просто няма да могат да работят и съответно ще разочароват тези, които гласуваха за тях. Освен ако амбициите им не се свеждат до това всекидневно да разобличават ГЕРБ и да блокират работата.

"Промяна" беше основният призив в тази кампания. Очевидно е, че ако всяка политическа сила я насочи първо към себе си, от резултатите ще спечелят само избирателите й. Дали ще се случи, ще видим на парламентарните избори.

Коментари

Залмоксис Тракиеца's picture
Залмоксис Тракиеца
Залмоксис Тракиеца

Глупаци за Експресно Разграбване на България = ГЕРБ

Напротив, Гейберастията не се е разминала със шамара заради рекорно ЖАЛКАТА избирателна активност ! Активността е потресаващо ниска въпреки фалшификациите на Герп със над 1 милион неизчистени от списъците "мърти души", купени ромски гласове, огромната раздута и неефективна Гербаджийска администрация + техните семейства, контролирания и корпоративен вот. Това се дължи на факта, че България вече повече от 10 г се управлява от жалки престъпници начело с агент Буда борисOFF, зад когото стоят мародери и българоубийци, натрупали стотици милиони и някой дори милиарди като Румен Николов - Пашата, Ахмед Доган - Агент Сава, Делян Пеевски - Шиши, Младен Михалев - Маджо, Георги Гергов - Свинаря, Красимир Каракачанов - Агент Иван, Кирил и Георги Домусчиеви, Цеко Минев, Валери Симеонов - Винкела, Васил Божков - Черепа, Орлин Алексиев - Кмета в сянка, Христо Ковачки, Димитър Стефанов - Митко Каратиста, Александър Сталийски - Котарака, Гриша Ганчев, Левон Хампарцумян, братята Маргини, братя Галеви, Варненската групировка ТИМ, Румен Гайтански - Вълка и още много знайни и незнайни модерни еничари. Нека всяко герберче си даде сметка за кого точно гласува. ВЕЧЕН СРАМ !

Не пич!

ББойко не е виновен за ниската избирателна активност. Опитай се да проумееш истината. Уважаемата авторка нека вече не се залъгва с понятия като градска десница, автентично десни..... от вчера тях ги няма, имаме "Градската патерица на БСП" !
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Уважаема, г-жо Джамджиева, тази партия - ГЕРБ -

не може да започне спешна промяна. Спешната положителна промяна за ГЕРБ означава самовзривяване, защото същността и сърцето на ГЕРБ, ако има сърце, е ориентирано разкрачено, а не решително към Европа. Ако все пак се движим към Европа, ГЕРБ следи крачката ни да е като на охлюва, за да не се отдалечим опасно от Евразия. ГЕРБ дава на масовия българин толкова, колкото ако не му даде и това, Землището ни ще се обезбългари. На практика ГЕРБ изпълнява един от постулатите на панславизма: „”Всяко тържество за българите е смърт за Русия” Всеки, който храни надежда, че Борисов някога ще осигури просперитет на българите, е силно заблуден. Той точно затова е начело на държавата, за да дава на българите по лъжичка за година. В противен случай българите ще се отдалечат от Евразия и ще започнат да мислят по западному. А това не е русоугодно. Борисов като агент Буда, обрекал се на Руската империя, дошел от подземния свят, дори и да има интелектуален ресурс, винаги ще бъде кърпач, но не и майстор на нови дрехи и обувки!
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

България как ще се нарича,

ако живеем в условията на инквизицията и за една нощ изгорим всичко, което се нарича Демократична България? Отговор. Сега сме Руска България, Бойкова България, а след кладите – Руска губерния. Слава на Бога, че ДБ е устойчиво политическо обединение, което не може да бъде унищожено по никакъв начин и ще укрепва, защото има як имунитет и интелектуален ресурс поне 2 – 3 класи над останалите партии. Младите гоцеделчевци използват случая да помолят уважаемия виден творец г-н професор Минеков и подобни нему, да не внушават под сурдинка на обществото, че десните били разединени, демек за нищо не ставали. Вярно, има много псевдо десни и полудесни, като ГЕРБ например, но ДБ не е от тях!
 's picture

смехурко

Добър анализ!

Много интелигентно написано!
Ivan Samichkov's picture
Ivan Samichkov
Samichkov

СиДжей, струва ми се, че най-после разбра

колко безмислени са хвърлените милиони от твоя приятел Оги в групичката деца и внуци на Коминтерна на ДейБаЛгария. Лошото е, че тази констатация ще засегне и теб и твоите аватари.
Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

ГЕРБ наистина се размина с

ГЕРБ наистина се размина с шамара. Но вече има и пропуквания в хегемонията й. И те го съзнават. Иначе нямаше да има такова откровено и открито купуване на гласове. А такова купуване беше във финансовите възможности само на ГЕРБ и ДПС. Не случайно субсидията на партиите беше сведена до лев на глас. ДБ удържа позициите си в София. Време е обаче да се ориентира към останалата част от страната. За ДБ това е трудно, защото съвсем няма държавна субсидия. Но има интелигентни и успешни симпатизанти. И те би трябвало да помогнат.
sokrat sokraj's picture
sokrat sokraj
sokrat41

НЕЛЕГАЛНАТА КОЛАБОРАЦИЯ

СВОБОДЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ПАЗАР БСП получава от ДБ гласове за Мая Манолова; ДБ получава от БСП гласове за районни кметове. Това се нарича СДЕЛКА! Разпространяват слухове за няколко стотици ромски гласове, а разменят помежду си направо десетки хиляди бюлетини. Свободно-пазарната сделка завърши вчера. ДБ е убедена, че е получила справедлива цена и затова е удовлетворена. БСП не успя да получи справедлива цена и възнамерява да подаде жалба в съда поне за вътрешно-домашно успокоение. КОЛАБОРАЦИЯТА БСП - ДБ Район "Лозенец", София ПЪРВИ ТУР 56 Николай Вельов Велчев БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 3 868 18.23% 58 Илияна Андонова Петрова Движение ЗАЕДНО за промяна 183 0.86% 63 Димитър Костадинов Кисьов Радикалдемократическа партия в България 40 0.19% 66 Константин Петров Павлов „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) 6 121 28.84% 68 Любомир Любомиров Дреков Местна коалиция ГЕРБ (СДС) 6 609 31.14 ВТОРИ ТУР 66 Константин Петров Павлов „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) 11 513 56.85% 68 Любомир Любомиров Дреков Местна коалиция ГЕРБ (СДС) 7 007 34.60% ВИЖДАТЕ ли КАКВО се СЛУЧВА? На ПЪРВИЯ тур кандидатът на ГЕРБ/СДС води спрямо кандидата на ДБ с около 500 /петстотин/ гласа, докато кандидатът на БСП изостава на трето място с почти 3.000 /три хиляди/ гласа от първите двама. На ВТОРИЯ тур кандидатът на ГЕРБ/СДС практически ЗАПАЗВА гласовете си от ПЪРВИЯ тур, докато кандидатът на ДБ получава допълнително ВСИЧКИ гласове от кандидата на БСП и печели убедително кметските избори. НА КОГО ВСЪЩНОСТ е станал КМЕТ господин ПАВЛОВ и КОЙ практически го е НАПРАВИЛ КМЕТ? КОЛАБОРАЦИЯТА БСП - ДБ Район "Красно село", София ПЪРВИ ТУР 56 Николай Милчев Николов БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 6 528 21.00% 66 Росина Георгиева Станиславова „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) 6 611 21.27% 68 Христо Панчев Апостолов Местна коалиция ГЕРБ (СДС) 10 530 33.87% ВТОРИ ТУР 66 Росина Георгиева Станиславова „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) 14 829 50.34% 68 Христо Панчев Апостолов Местна коалиция ГЕРБ (СДС) 11 585 39.33% ВИЖДАТЕ ли КАКВО се СЛУЧВА? На първи тур госпожата Росина Станиславова, кандидат за кмет от ДБ, ИЗОСТАВА и ГУБИ спрямо кандидата на ГЕРБ/СДС с цели 4.000 /четири хиляди/ гласа, като води срещу кандидата на БСП господин НИКОЛАЙ М. НИКОЛОВ само с ... 83 /осемдесет и три/ гласа. На ВТОРИЯ тур гласовете на БСП се обединяват и събират С гласовете на ДБ и стават ДВОЙНО ПОВЕЧЕ. НЯМАЛО КОЛАБОРАЦИЯ ЛИ? КОЛАБОРАЦИЯТА ДБ - БСП Район "Триадица", София Първи тур 66 Димитър Петров Божилов „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) 6 732 25.98% 68 Николай Стоянов Терзиев Местна коалиция ГЕРБ (СДС) 8 125 31.35% 56 Александър Вачев Петров БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 4 667 18.01% 34 Любомир Емилов Милошев ПП ВМРО – БНД 1 137 4.39% Втори тур 66 Димитър Петров Божилов „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) 13 387 54.10% 68 Николай Стоянов Терзиев Местна коалиция ГЕРБ (СДС) 8 761 35.41% ВИЖДАТЕ ли КАКВО СТАВА от ПЪРВИЯ към ВТОРИЯ тур? КАНДИДАТЪТ на ГЕРБ/СДС запазва почти абсолютно броя на гласовете си, докато.... КАНДИДАТЪТ на ДБ АКУМУЛИРА ГЛАСОВЕТЕ на БСП и ВМРО, като по този начин ДВА ПЪТИ /от 6.732 на 13.387/ УВЕЛИЧАВА ГЛАСОВЕТЕ за СЕБЕ СИ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.