Учебници на българската издателска група „Просвета“ бяха обявени за едни от най-добрите в Европа.

Международно жури присъди златно отличие в престижния конкурс за най-добър европейски учебен материал BELMA (Best European Learning Material Award) на поредицата Hello! New Edition за 1. – 4. клас. Конкурсът се провежда всяка година на най-големия издателски форум в света – Международния панаир на книгата във Франкфурт. Бронзова награда пък получи още една поредица учебници на „Просвета“ – тези по история и цивилизации за 5., 6. и 7. клас.

„Горди сме, че за пореден път „Просвета“ доказа, че прави учебници на световно ниво – заяви Кина Андреева, главен редактор в издателската група. – Оценката на журито беше категорична: В наградените учебници има нови подходи, новаторски идеи, методически те са отлично направени и всичко това е съчетано с отлично графично оформление и илюстрации.

"Поредицата Hello! New Edition за 1. – 4. клас стана победител в категория „Учебни материали за деца от 8 до 10 години.“ Второто място в категорията взе издание от Сърбия, а третото – от Естония.

Десетки хиляди български деца вече учат по Hello! New Edition, създадена от доказаните учители Емилия Колева и Елка Ставрева по новата програма на МОН специално за деца, на които английският не е майчин език. Поредицата е предпочитана от преподавателите, защото помага да се преодолеят основни типични трудности при усвояване на английски език от българчета. Това е нейното голямо предимство пред чуждите системи.

Учебниците по история и цивилизации за 5, 6. и 7. клас на „Просвета“ извоюваха бронзово отличие в категория „Учебни материали за деца от 12–13 до 16–17 години“.
 
Преди да получат европейско признание, тези учебници първо се доказаха на родна земя – те категорично са най-харесвани от българските преподаватели по история. Учебниците са дело на общо 8 автори с богати професионални биографии: Пламен Павлов, Теодор Леков, Александър Николов, Райна Гаврилова, Веселин Янчев, Михаил Груев, Диляна Ботева-Боянова и Мария Босева.

В тази категория първото място бе присъдено на учебник от Финландия, сребърен приз взе издание от Швейцария. Журито даде и второ бронзово отличие на издателство от Норвегия.

Всички учебници от двете наградени поредици на „Просвета“ имат електронни варианти, които са безплатни за учителите, работещи с тях. Е-учебниците съдържат интерактивни упражнения, забавни и логически игри, видеофилми и аудиозаписи. Те са мощен инструмент за разнообразяване на работата в клас и за ангажиране на вниманието на учениците.

„Просвета“ вече има утвърдена традиция да печели отличия за България на конкурса BELMA.
Учебниците по английски на „Просвета“ от десет години насам са признати за едни от най-успешните на континента. Още през 2009 г. учебник от предишния вариант на системата HELLO! – този за 5. клас, получи бронзова награда.

През 2017 г. комплектът „Голямото приключение“ за 1. клас спечели бронз в категорията от 6 до 11 години. Година по-рано ЕNVOLS, учебникът по френски език и литература за 11. клас, бе удостоен със специалната награда на журито заради иновативния си подход при работа с литературни текстове. А тази награда се присъжда ежегодно само на един учебник, избран от всички възрастови категории и учебни предмети.

През 2014 г. и българският учебник по британска и американска литература за 11. клас LitUps! беше отличен като най-добър в категорията си на панаира на книгата във Франкфурт.

Конкурсът BELMA се организира от Европейската асоциация на издателите на учебници (EEPG), Франкфуртския панаир на книгата и Международната асоциация за изследване на учебници и образователни материали (IARTEM). Тази година надпреварата беше изключително оспорвана. В конкурса със свои заглавия участваха 28 издателства от 17 държави, а броят на участващите печатни и електронни учебници и учебни материали надхвърли 50.