Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) е задал следния въпрос към Иван Гешев: счита ли, че лицето Делян Пеевски трябва да бъде разпитано по делото КТБ. Това каза Иван Брегов от ИПИ пред БНР. Вчера изтече крайният срок, в който неправителствени организации, професионални организации, вузове и научни организации можеха да представят във ВСС становища за единствения кандидат за главен прокурор и въпроси, които да му бъдат поставени. Гешев е наблюдаващ прокурор по делото КТБ.

"Няма кой обаче да зададе тези въпроси и да настоява във ВСС да бъде отговорено на тях", каза Брегов.

И допълни:

"Президентът има някакъв интерес да се намеси в процедурата за избор на главен прокурор, ако иска да упражнява добре функциите си да защитава обществения интерес, който е погазен в тази процедура. Ще съдим за действията на държавния глава, ако върне предложението за назначаване на Иван Гешев, по това какви мотиви ще изложи. Ако мотивите са недобре аргументирани, то Висшият съдебен съвет няма върху какво да преговаря. Понякога президентът е пасивен, знаем, че не върна редица лоши текстове в Закона за съдебната власт. Затова е непредсказуемо как ще реагира той."

Брегов отрече да надценява страховете, свързани с избора на Гешев.

"Не надценяваме страховете, виждаме каква е средата, в която работи българската прокуратура. В тази среда когото и да сложите, ще се справя трудно и ще се изкушава от това да стане едновластен лидер… Ако сложите правилния човек, той повече ще издържи на изкушенията. Ако сложите човек, който повече се изкушава, ще има по-лоши последици", коментира Брегов.

Коментари

 's picture

Иван Митев

Ситуацията с КТБ АД е последица от фатална банкова грешка

Милиардите евра щети от ситуацията при КТБ АД не са достатъчно обществеността да осъзнае, че ситуацията е последица от фатална банкова грешка – централната банка ползва неправилен модел за емитиране на пари.. Все още има лица, които пренебрегват банковата грешка и се заблуждават, че щетите от неправилността на централната банка няма да са и за тях. Устойчива българска банкова система е възможна, когато българската централна банка осъществява правилно емитиране на лева.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Дрънкаш глупости.

Дрънкаш глупости. Това че банкерите и контрольорите от БНБ са проспали ситуацията, ве значи, че в КТБ не е имало пладнешки грабеж (грабежи) Това е все едно да кажеш "полицията е виновна за това, че крадци ограбиха магазин/бензиностанция". Не, не е виновна полицията, виновни са крадците. А полицията е виновна, че не ги е хванала.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.