Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Столичните адвокати са поредните, които отправиха група въпроси към кандидат-главния прокурор Иван Гешев в предвидения за това срок (7 дни преди избора).

Решението на Софийския адвокатски съвет да предостави възможност на членовете на Софийската адвокатска колегия да зададат въпроси, касаещи предстоящия избор на нов главен прокурор, е било изготвено, изпратено по електронна поща на 15.10.2019 г. и входирано във Висшия съдебен съвет на 16.10.2019 г., допълват оттам.

А питанията са цели 19 и повечето са повече от интересни:

- Как г-н Гешев се отнася към опитите за оказване на влияние върху решенията на съда и прокуратурата чрез общественото мнение?

- Одобрява ли г-н Гешев разпространяването на подбрани материали от досъдебното производство, обслужващи обвинението, без да се даде възможност на обвиняемия да разполага с материалите по делото? Нарушава ли се в този случай презумпцията за невиновност?

- В състояние ли е г-н Гешев да спазва изискванията за независимост и безпристрастност с оглед изявлението му, че има три деца и че каквото и да каже по случая на Джок Полфрийман, ”има опасност то да бъде повлияно от емоции и коментарът да не е професионален”?

- По дела за какви престъпления кандидатът приема, че може да не прояви професионализъм и да не бъде безпристрастен?

- Как следва да се реагира при прояви от страна на прокурор на дискриминация?

- Допустимо ли е прокурорът, респективно главният прокурор, в това си качество да изразява в публичното пространство мнения за политически партии и медии?

Ето всички въпроси тук:

Няколкото групи щекотливи въпроси към кандидата обаче са буквално "удавени" на сайта на ВСС от писма в негова подкрепа и възхвала - най-често от органи на полицията, досъдебното производство, следователски и прокурорски звена и сдружения... Дори сайтът "Епицентър" публикува писмо на 8 академици и член-кореспонденти в подкрепа на единствения кандидат за главен прокурор. Ето и имената им:

Акад. Благовест Сендов, акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, акад. Ячко Иванов, акад. Тодор Николов, акад. Дамян Дамянов, член-кор. Драга Тончева и член-кор. Иван Гранитски.

Коментари

Калин

А може председател на ВКС да изнася политически речи, да ходи на политически протести и да нарежда на съдиите за делата ? Лозан Панов прави именно това !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.