Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За сделката с американските изтребители и "яростната съпротива", за "газовите магистрали", за "красивия проект" АЕЦ "Белене" говори днес премиерът Бойко Борисов в речта си по време на бизнес закуска с представители на Американската търговска камара. Борисов обхвана още темите "Брекзит", за която нямал достатъчно богат речник да намери дипломатична дума, както и за Северна Македония.

Най-много от времето в изказването си премиерът отдели на сделката за F-16, блок 70, за да благодари на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и да разкаже каква "яростна съпротива" и обвинения в лобизъм е имало у нас.

"При тази яростна съпротива, която имаше в страната... Когато говориш за национална сигурност, за членство в НАТО в един размирен район, ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда от този клас в света. Не се изкушихме за по-малко пари с израелските или португалските самолети. Да, можеше да ги дадем за пенсии, но нашата армия заслужава най-доброто", посочи.

И продължи, че правителството е било обвинено в лобизъм, но при всичките си разговори с американски представители, в т.ч. с президента Доналд Тръмп (не е ясно кога и как е станало това и какво са си казали, б.р.), "винаги сме поставяли геополитическата ориентация на страната - никога не е ставало разговор за нещо, което дори да прилича на лобизъм".

"Какво ли не чухме, какви ли не внушения. Всички съседни държави карат такива самолети, те - блок 50, ние - 70. Беше трудно. Всичко това нашите приятели от департамента го знаят", посочи в заключение Борисов.

След което се прехвърли на темата за диверсификацията на газовите доставки: интерконектора с Гърция, и "Балкански поток" се строи. 

"Никой не може да ни се сърди, че сме направили газови магистрали. За да има конкуренция. Докато другите говореха, ние си направихме тръбата с Турция", посочи Борисов, въпреки че "тръбата с Турция" по "Турски поток" ще се изгради вероятно с голямо забавяне заради обжалвания.

Последваха благодарности към фондация "Америка за България" за съвместните проекти и финансовата помощ. После Борисов говори за световното признание, което страната ни е получила за спасяването на българските евреи. И дойде темата "Северна Македония". Отношенията между София и Скопие се изостриха през изминалите седмици, като Каракачанов, който е и лидер на ВМРО, призова за отлагане на подкрепата ни за членството на Македония в ЕС заради неизчистените въпроси от историята. В този контекст Борисов отново призова всички страни от Западните Балкани да бъдат приети:

"Защото всяка изоставена държава от европейската икономика за нея е пагубно. Тя става средище на корупция, терор и на какви ли не ислямистки движения."

"Историята е ясна, точно описана", посочи още премиерът и призова никой да не се "заиграва" с нея. "Да стъпваме на чистия извод, на корените, да оставим историята на историците, на празненствата съвместните", допълни Борисов.

Реши да коментира и "Брекзит". Кратко, но ясно:

"Вече никой не знае какво се случва. Всички очакват най-лошото. Търся дипломатична дума, не мога да я намеря. Не ми стига речникът в това отношение."

А ядрената енергетика Борисов остави за финал. Говори за АЕЦ "Белене" и за заявения международен инвеститорски интерес, в т.ч. от американската "Дженерал електрик".

"Имаме много голям шанс да направим голям проект. Имаме два български реактора, така че тази догма "руска централа" не върви. На 100% сме си ги заплатили, те са български. Американски турбини, френско-германско оборудване при електрониката. Аз мисля, че това би бил един много красив проект", заяви премиерът.

Коментари

Честито сънародници!

15-20 млрд лв ще потънат в следващите години като данък Русия.....Не мислете, че някога от Белене ще се произведе ток!!! Тя само ще се строи, строи.... поне още 20-30 години!
 's picture

Бобо

Наглият лъжец

Е няма такава наглост , газови магистрали от всякъде .... а то от всякъде Газпром , кого лъжеш бе Тикво , продаде ни на Русия отвсякъде за едната власт , жалка Доганова подлога се оказа ...
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

В тази експозе г-н Броисов

В тази експозе г-н Броисов говори като селски ерген на седянка. Да вземем казуса „Белене”. Борисовсам налага този угоден за руснаците политически и силно крадлив проект. За него интересите на България не означават нищо. Руснаците за него и за президента са техните работодатели и благодетели. Затова прибързано плати реакторите на рустаците, за да може сега да изнудва българите дъа строят Белене. Дали ще го наречем принуда или мръсно изнудване, няма никакво значени Българите сме от булчинската страна. Борисов злоупотребява със смачкания ни народ. Академичната общност мълчи за Белене, Слави, който непрекъсната плаче за референдума си сега защо не инициира референдум за Белене, който ще бъде милион пъти по-значим от неговия. Зашото тук не става въпрос за 240 или за 120 депутате. Защо най-патриотичната и проевропейска формация – ДБ - не настоява за референдумоили за дебат? Защо се оставя Борисов да се гаври с народа, включително и с ДБ. Ако по-рано е имало референдум, то е било отдавна, условията са променени. Борисов за много случаи има антибългарски решения, но специално за Белене заслужава незабавно съд.Съдът може да го оправдае, мже и да го накаже, но юристи от ранга на Герджиков, прокурори честни, трябва да намерят начин да озаптят забравилия се Борисив заради нечистоплътната му проруска политика, с която унижава не само себе си, рода си, приятелитае си, впрочем той няма проиятели, но и цялото Аспарухово племе, надживяло близа 14 века!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.