Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Като „приятна изненада“ енергийният министър Теменужка Петкова обясни присъствието на български участник в процедурата по изграждане на АЕЦ „Белене“. Причината била, че българското енергийно министерство не успяло да направи кампания сред българския бизнес, но въпреки това имало негови представители в конкурса. 

Вчера стана известно, че седем кандидати са подали заявления за стратегически инвеститор в строежа на АЕЦ "Белене". Три от тях са български. Става дума за едно дружество - "ИПК и УП" ЕООД, и два консорциума - "Електроцентрала Белене" и "АЕЦ Белене България". Сред българските кандидати е консорциум от фирми около бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки и непознато дружество, регистрирано в Козлодуй.

Сред всички седем участници, две компании искат да участват в доставката на оборудване и други 4 са кандидатите - сред които и Република Северна Македония, които имат интерес да купуват ток или да участват като миноритарен собственик в бъдещата атомна централа, ако тя бъде построена.

Пред бТВ министър Петкова обясни, че ще бъде избран стратегически инвеститор за проекта. 

„Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“. По отношение на миноритарните участници и нежелаещите на сключат договор за изкупуване на електрическа енергия процедурата предвижда да бъде дадена възможност определените за стратегически инвеститори да водят преговори със всяка една от тези компании, които са заявили такъв интерес до момента“, каза тя. 

А дали тези компании ще влязат в кръга на миноритарните собственици и дали с тях ще бъдат сключени договори за изкупуване на енергия в количествата, които тези кандидати са посочили, е въпрос на избор от страна на стратегическия инвеститор.

Петкова обясни, че няма информация за собствеността на българските участници. Тепърва ще се гледа обстойно и тогава можела да каже кой стои зад тях.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

Български "инвеститори"??? И колко АЕЦ-а са съградили тез "инвеститори" в сънищата си? А конкурса не беше ли И за ИЗПЪЛНИТЕЛ на строежа..

Колко АЕЦ-а са съградили е без значение,

у нас няма фирма, която да е "съградила АЕЦ". Какъв ти АЕЦ, у нас няма фирма, която да може да проектира 10 мегавата котел в ТЕЦ Люлин... Богомил Манчевата "Уйск инженеринг", в която началстват неуките му дечица и която се храни от това, че си държи АЯР в джоба да не е по-добре? Цялата борба е да се затвори АЕЦ Козлодуй, защото оттам храним старите комунисти и да се направи нов АЕЦ-хранилка, от която да ядат децата и внуците на Мутрата и Нушето П.ткова. Друго няма.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Кое е приятната изненада, че български инвеститори

кандидатствали в процедурата по изграждане на Белене? Това може да са генетични българи, но са с руско самосъзнсание. Само такива могат да кандидастват, с червени пари, нищо чудно и с пари от КТБ, или като поставени лица, или с парите на покойниците Ил. Павлов, Андр. Луканов, Кюлев, вечна им памет, но едва ли чистоплътници. Днес добиват дял, утре го продават на руснаците. Белене изобщо не бива да се строи по много причини, по този въпрос са написани безброй експертни становища. Точно по тази причина Борисов побърза да закупи реакторите, за да постави българите пред свършен факт и да ги изнудва да строят. За тези умишлени злодеяния Борисов заслужава не премиерство, а справедливо наказание! Ако юристите, най-вече прокурорите, служат истински на Темида, трябва да го подведат под отговорност за незащита от високия си пост на българските национални интереси! Между другото гоцеделчевци следим развитието на г-жа Т. Петкова. Наблюдава се напреднал процес на отчуждаване от българското, алогични заключения под Борисова диктовка само и само да се задържи във властта, и изобщо процес на деморализиране без никаква тенденция за изплуване!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.