България преговаря със строителя на разклонението на "Турски поток" през страната - саудитската компания "Аркад", за ускорено изграждане на газопровода. За това съобщи пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Според актуализираната енергийна стратегия срокът за изграждане на тръбата бе 1 януари 2020 г. По думите на министърката обаче имало обективно забавяне заради обжалвания по обществената поръчка за избор на изпълнител от страна на двата консорциума, които участваха в търга. 

Това, което министърката не спомена, бе, че до обжалвания се стигна, защото държавната компания "Булгартрансгаз", след като веднъж бе избрала за изпълнител на проекта "Аркад", реши да смени решението си и да предпочете консорциума с руско участие. Именно заради това се стигна до обжалване от саудитците. КЗК и съдът обаче отказаха на "Булгартрансгаз" да подпише договор с втория в класирането. Последва обжалване от този консорциум, който бе специално създаден за обществената поръчка. "Руският" участник в него - свързан с руската "Тръбопроводна металургична компания" (ТМК) - обаче се отказа от жалбата.

Според запознати и неофициална информация - защото й е обещано и е договорено именно тя да достави тръбите на "Аркад" за строежа - въпреки че саудитците залагаха на друг доставик по време на търга. При подписването на договора между "Булгартрансгаз" и "Аркад" премиерът Бойко Борисов дори обяви как тръбите вече били доставени (въпреки че ТМК бе от загубилия обществената поръчка консорциум - б.р.)

От "Газпром", чийто газ трябва да потече по тръбата, междувременно отново обявиха, че тръбата трябва да е готова до края на годината.

И двете разклонения на газопровода "Турски поток" - за доставки до Турция и за европейските страни през България, ще бъдат пуснати в експлоатация преди края на тази година, заяви ппеди ден Дмитрий Хандога, заместник-началник на отдела за външна икономическа дейност на "Газпром", цитиран от прокремлския тв канал RT.

 

Именно по този повод министър Теменужка Петкова обяви днес, че се преговаря със строителя "Аркад" за по-бързо изпълнение на проекта и "оптимизиране" на сроковете. Тя нарече проекта за "Балкански поток", както българските властти предпочитат да наричат разклонението на "Турски поток" през страната ни, е "необратим" и ще позволи на България да остане "фактор на енергийната карта". По думите й били спазени европейските правила, както и тези на Закона за обществените поръчки. 

В договора, подписан на 18 септември тази година, който е на стойност от 1,1 млрд. евро, е заложено 474-километровото трасе между границите ни с Турция и Сърбия е заложено строежът да се завърши за срок от общо 615 календарни дни от датата на сключването на договора. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с приблизителна дължина 308 км. Тя, в комбинация със съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз", трябва да осигури частичните доставки на природен газ по трасето, за които държавният оператор има сключени договори с руската "Газпром" и швейцарската МЕТ, припомни "Медиапул".

 
Министър Петкова каза още, че българските граждани трябва да са спокойни, че газ ще има, а през юни са реализирани и първите доставки на втечнен газ от САЩ. 

От 1 декември ще може да заработи Българската борса за търговия с природен газ, което по думите ѝ е важна крачка за либерализацията на цената:

Либерализацията на цената на природния газ е основно наше задължение като държава членка на ЕС. Либерализацията означава конкуренция. Това означава по-добри цени и по-добри условия.