Сюзан Бони-Кокс

Сряда следобед, на второто по големина летище в Гърция - Ираклион. Обикновено тук ще видите огромни опашки пред гишетата и множество хора, които чакат за регистрация и за проверка. Сравнително спокойно е. Нещо ново във фоайетата за регистрация са цивилните служители с жълти жилетки - те са специално изпратени от британското правителство в помощ на пътниците, които трябва да летят за Великобритания. Служители на летището също им оказват помощ. 

Британска невъзмутимост

Хората, чакащи на опашките, изглеждат удивително спокойни и на въпроса как приемат съобщението за фалита на туроператора "Томас Кук", реагират с британска невъзмутимост. "Каква полза да се тревожим, това няма да ни помогне. Все някак ще се приберем у дома, сигурни сме", споделя една дама от Бърмингам. Тя и нейните спътници непрекъснато проверяват на смартфоните си дали имат връзка с интернет, защото в такава ситуация е много важно да си в течение на нещата.  

Пред екип на ДВ две британски дами, заклещени на летището в Ираклион, споделят възторга си от това, че германското правителство отпуска на "Кондор" - дъщерната фирма на "Томас Кук" в Германия - мостов кредит в размер на 375 милиона евро. Същевременно се оплакват, че британското правителство не е направило същото за фалиралия туроператор. Британският премиер Борис Джонсън е заявил, че неговото правителство няма да измъква "Томас Кук" от трудностите; това щяло да представлява, според него, "морален риск", защото в бъдеще и други фирми щели да очакват подобна помощ. Двете дами, които споделят с екипа на ДВ всичко това, подчертават, че не са привърженички на Брекзита. Според тях, тъкмо Брекзитът е най-същественият фактор за фалита на "Томас Кук". 

Надежди за догодина?

На остров Крит най-вече хотелите понасят трудностите, произтичащи от фалита на "Томас Кук". Според оценка на Никос Халкиадакис, който е председател на Сдружението на хотелиерите на остров Крит, в следващите дни 26 хотела на остров Крит и 48 хотела в Гърция ще бъдат закрити. Всички до един са луксозни хотели, обслужващи главно клиенти на "Томас Кук". "Това е страхотен удар - също като финансовата криза преди години", посочва той.

Надеждата, че катастрофата може да се предотврати, не се е оправдала. От 15 юни насам британският туроператор не плаща за нито един от хотелите, в които по договор настанява свои клиенти. Дори хотелите все пак да успеят да запълнят незаетите стаи, като ги предоставят за продажба на друг туроператор, загубите все пак ще са огромни. 

54-годишният Халкиадакис държи пет хотела в курортното селище Сталида, разположено на северното крайбрежие на остров Крит, на около 25 км от Ираклион. "Последиците за моята фирма ще са значителни, защото "Томас Кук" ми дължи близо 650 000 евро. Боя се, че никога няма да видя тези пари", споделя той. 

Надеждата на хотелиерите сега е в гръцкото правителство. За да им помогне в създалата се кризисна ситуация, то би могло да ги разтовари от някои данъци и социални услуги - и по този начин да спаси работни места. 

Щастие в нещастието: сезонът приключва

Недалеч от хотела на Халкиадакис е плажът. На пръв поглед тук всичко е както преди, хората се радват на почивката си. В малкото си магазинче Стефанос предлага излети с корабче и оферти за параглайдинг. Оборотът засега не е пострадал: "За щастие сезонът приключва, печалбата ми не е лоша. Догодина може да е по-зле, ако няма много туристи." Кризата ще се усети другаде по-скоро. "Ако трябва хотелите да се закрият, цялата инфраструктура ще пострада. Производителите на хранителни продукти, фермите, пералните и службите по чистотата - навсякъде ще се наложи да се съкращават работници", изтъква Халкиадакис. 

Поразходи ли се в Сталида, човек веднага забелязва, че малкото курортно селище се издържа от туризма. Баровете и ресторантите по крайбрежната алея очакват клиенти. Те обслужват главно германски и британски курортисти. Например Rober's Return Pub - британският пъб, чиито съдържатели са Костас и жена му. "Британските туристи явно оредяват. Догодина май ще трябва да помисля за нещо друго", казва замислено Костас.

Дойче веле