Германският, полският и австрийският филиали на британския туроператор Томас Кук (Thomas Cook) съобщиха, че обявяват фалит, след като компанията майка прекрати дейност по-рано тази седмица, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Фалитът на най-стария туроператор в света "Томас Кук" поставя в затруднение стотици хиляди туристи, а местните туристически сектори се готвят за сериозен финансов удар. Част от засегнатите страни е и България, която според експерти от бранша ще загуби около 100 млн. лева от банкрута на компанията.

Около 140 000 души в момента пътуват с германското подразделение на "Томас Кук" или неговите брандове "Некерман" (Neckermann), "Йогер турс" (Oeger Tours), "Еър марин" (Air Marin) и "Бухер райзен" (Bucher Reisen), отбелязва ДПА.

На чартърната авиокомпания Кондор (Condor) - друго германско подразделение на "Томас Кук", е обещан спасителен заем от 380 милиона евро (419 милиона долара) от германското правителство и провинция Хесен, за да покрие нуждите си за шест месеца, съобщи Асошиейтед прес. Авиокомпанията заявява, че е печеливша, но се нуждае е от пари в брой, за да работи през зимния сезон.

"Томас Кук" в Германия също е поискал от Берлин мостов заем но не е ясно в какъв точно размер. Щефани Берк, ръководителка на германското подразделение на Томас Кук, каза, че преговорите за съжаление не са довели до краткосрочно решение.

Ръководството на полското подразделение на Томас Кук - Некерлман Полска (Neckermann Polska) -  също съобщи днес, че компанията обявява фалит.

През идните дни ръководството на компанията ще подаде в Районния съд на Варшава заявление за фалита на Некерман Полска, се посочва в разпространено съобщение, цитирано от ТАСС.

Към момента с тази компания в различни страни по света на почивка се намират 3600 души. Днес компанията е спряла продажбите на туристически пакети за 48 часа и е отменила редица полети.

Съобщението на подразделенията в Германия и Полша беше последвано  от подобно и от австрийската дивизия на "Томас Кук". Според Австрийската телеграфна агенция дъщерното дружество ще обяви неплажеспособност днес и е заявило намерения за реорганизация на целия бизнес. Това означава, че има сериозен шанс, австрийското крило да пробва да продължи бизнеса самостоятелно.