Битката в София ще е срещу модела, по който се управлява града, а не срещу конкретен кандидат. Това заяви по БНТ кандидатката за кмет Мая Манолова. Тя подчерта, че моделът е "генерално сбъркан".

"Публичните пари се харчат неефективно и се плаща на едни и същи хора", допълни тя. "Ще има балотаж между тези, които искат промяна и тези, които защитават статуквото."

Тя спомена като проблемен пример обществената поръчка за сметопочистване в столицата, която според нея има по един кандидат за район, а същевременно столицата е мръсна, контейнерите за боклук преливат. Има недостиг на детски гради и "хиляди деца пораснаха в списъците за чакащи".

 "Няма да позволя нито едно междублоково пространство да бъде застроено, нито една градина, нито един парк", заяви още Манолова.

И похвали подкрепящите я:

"Ценя подкрепата и на БСП, и на ДБГ, на "Движение 21", на "Път на гражданите", на АБВ, на всички неправителствени организации, на всеки гражданин - партиен или непартиен, защото това означава проявена смелост да застанеш срещу модела. Това са смели хора, които имат собствено мнение и искат промяна на управлението в София."

Дали Манолова ще получи официално подкрепата на столетницата ще се решава днес на Националния съвет на БСП. Според Весела Лечева от левицата, която коментира пред бТВ кандидатурата, няма основание това да не стане.

"Мая Манолова е изключително енергичен човек и умее да фокусира вниманието на обществото върху теми, които са проблеми. Успява да мотивира институциите за решаването на тези проблеми."

Днес БСП решават и за номинациите на кандидати за местния вот във всички общини в страната. Според Лечева, единственото правило е без коалиция с ГЕРБ.