Боклукът на София се очертава отново да е една от водеща тема в предизборната битка за София..

Мая Манолова, независим кандидат за кмет на столицата, подкрепен от БСП, отиде в събота на сметището в Долни Богров и обяви, че въпросът с изгарянето на отпадъците ще бъде решен с референдум, ако бъде избрана. Пред журналисти Манолова каза, че на мястото се заравя преработен боклук - по-точно висококачествено гориво, което произвежда заводът за преработка на боклук от боклук. Според нея всеки ден в депото се заравят по 300 тона от т. нар. РДФ.

"В нормалния свят от такова гориво се произвежда енергия. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на боклук, се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани според обещанията на кмета Фандъковa," каза тя.

При което заговори, че освен за ремонт на ремонта, може да говорим и за рекултивация на рекултивацията, като се плащало за всичко по два пъти - от гражданите на София.

"И както за повечето от нещата в София, и тук плащаме два пъти - ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията, преработване на
преработеното. Веднъж плащаме за преработка на боклука и производство на това гориво - 27 млн. лв. годишно. За това сметище, за заравянето на това гориво, плащаме 3 млн. всяка година. Плюс още близо 6 млн. за горене на останалите количества високотехнологично гориво в циментовите заводи в Северна България", пресметна Манолова.

На 20 септември предстои да бъдат отворени офертите за две обществени поръчки - за изгаряне на горивото и за транспорта на произведеното гориво в завода за боклук.

"Видно от параметрите на тази поръчка, изгарянето ще струва на столичани годишно по 15 млн. лв., а транспортът ще струва 5 млн., 27 млн. - заводът за боклук, 3 млн. за това депо - общо 50 млн. лв.", изчисли Манолова.

"Ако боклукът на София мирише, то тези поръчки вонят - направени в последния момент и свързани със сметосъбирането и боклука на София", заяви тя.

Позицията на ГЕРБ не закъсня

От изявленията на Манолова "замириса на лъжи" и манипулации по темата отпадъци, реагираха от управляващата партия. От групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет излязоха със специална позиция. 

В отговор на нейната заявка за референдум оттам обявиха, че е имало обществено обсъждане на целия процес по проектиране и изграждане на системата за третиране на отпадъци, темата е консултирана с европейските институции, а проектът има оценка на въздействието върху околната среда.

" Явно г-жа Манолова не знае, че в момента рекултивираме старото депо от времето на социализма край Долни Богров с цел превръщането му в зелена площ", се казва в позицията.

Манолова повтаряла старите тези на БСП, тя даже беше обвинена и в липса на компетентност и непознаване на този въпрос. 

"Атаките са част от условията, които БСП е поставила на Манолова в замяна на подкрепата си", смятат от ГЕРБ

"Заравянето на пари" се извършваше до 2009 г., когато 100% от отпадъка се депонираше или балираше и складираше в различни квартали с риск за здравето на софиянци. По това време управляващата БСП саботираше изграждането на завода с всички средства, а г-жа Манолова се изявяваше като нейно острие. Днес депонираме само 15% от отпадъците, а останалата част се оползотворява. Ефективното използване на РДФ ще се осъществи в София с изграждането на трета фаза от системата, която ще произвежда електрическа и топлоенергия", пишат още от ГЕРБ.

На това поле Станишев береше макове

"Г-жа Манолова е чула част от истината, но може би не знае, че ние имаме разработен проект за изграждане на инсталация с използване на RDF горивото в завода за отпадъци, с което наистина би могло парното да поевтинее, но този проект трябва да се развие, да се защити и да се получи финансиране, а това тече в момента. Вероятно също така не знае, че от 2009-та година започнахме проектът за рекултивация на депото в Долни Богров, който предстои да завърши през следващите години. Аз си спомням много добре г-н Станишев преди години береше макове на поляната, на която днес сме изградили най-модерния завод за преработка на отпадъци", коментира и Йорданка Фандъкова, цитирана от БНТ.