„Постоянно се опитваха да изкопчат информация за генерал Леонид Решетников, с когото аз съм в приятелски взаимоотношения. Тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България. 10 пъти ме попитаха дали ние, като русофили, работим за някого в политиката”.

Това е заявил секретарят на Национално движение "Русофили" Юрий Борисов пред бТВ, след като тази сутрин е бил задържан за разпит от Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР, а по-късно бе освободен. Държавното обвинение и вътрешният министър Младен Маринов потвърдиха, е тече разследване за шпионаж, но отказаха да дадат повече подробности. Казаха само, че към вечерта в неделя няма повдигнати обвинения по случая. 

По думите на Борисов е имало сплашване, а движението, в което участва, имало информация, че е следено отдавна. Според него НД "Русофили" се финансира с дарения. Последият му разговор с Решетников бил на тема православие преди повече от година. Борисов казва още пред бТВ, че формацията нямала политическа обвързаност, а "в ръководството има членове на„Атака”, ГЕРБ, СДС и БСП".

Как се разви историята с "Русофили" и арестите навръх 9-и септември

Под ръководството на Специализираната прокуратура (СП), следователи от Следствения отдел на СП, подпомагани от агенти на ДАНС, извършват процесуално-следствени действия по досъдебно производство по чл. 105 НК. Към момента няма привлечени към наказателна отговорност лица.

Това съобщиха от Специализираната прокуратура заради многото запитвания след публикация - първо във в. "Дума", че бившият главен редактор, а сега секретар на Национално движение "Русофили" Юрий Борисов е арестуван (той е във вестника във времето, когато председателят на "Русофили" Николай Малинов бе издател и член на БСП - б.р.)

От пресцентъра на обвинението уточниха, че Борисов е разпитан като свидетел, а "допълнителна информация ще бъде предоставена, веднага щом интересите на разследването позволяват". 

Новината за задържане на Борисов и обиск се появи в ранния следобед навръх 9 септември. По неофициална информация към вечерта задържан (очевидно за разпит, щом обвинението твърди, че няма повдигнати обвинения към момента - б.р.) е Николай Малинов. 

Ето как се разви сюжетът.

"Навръх 9 септември, рано сутринта в дома си е бил арестуван бившият главен редактор на "Дума" Юрий Борисов, съобщи за вестника съпругата му журналистката Дора Чичкова. Журналистът, който сега е един от секретарите на Националното движение "Русофили", е бил докаран в следствения арест с белезници, потвърдиха за "Дума" очевидци.

"От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години."

Това съобщи следобед на 9 септември сайтът на "Дума". Според информацията домът на Борисов е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи, а самият той е бил отведен от полицията за разпит в спецпрокуратута. 

Вътрешният министър Младен Маринов лаконично потвърди пред "Още от деня" на БНТ, че тече акция.

"Действията са по следствено дело под контрола на Специализираната прокуратура и ДАНС, както и МВР, в ход с още такива действия", каза той и отказа повече подробности.

"След като се провеждат такива действия - имаме законов повод, без разрешение на съответната прокуратура не може да се даде повече информация", добави Младенов. 

Пред Клуб Z зам.-председателят на НД "Русофили" и представител на "Атака" в Народното събрание Станислав Станилов заяви, че нищо не знае и е разбрал за казуса от медиите.

Посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров заяви, че в дипломатическата мисия не е постъпвала официална информация от прокуратурата и той не може да коментира нищо.

Представители на "Дума" не са успели да се свържат с председателя на "Русофили" Николай Малинов, нито с неговата съпруга. Според неофициална информация Малинов също е задържан. 

По-късно, но преди официалното становище на прокуратурата,  "24 часа" съобщи, че Борисов е пуснат без повдигнато обвинение. Според информация на медията обаче Малинов е задържан и не е освободен. Тази сутрин той не се яви и за участие в бТВ по темата за 9-и септември. 

От "Дума" през деня се бяха свързали със зам.-председателя на движението Владимир Чучуев. По думите му в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията, твърди още "Дума", което засега е единственото място, откъдето има информация.

Сред разпитаните е и политологът Живко Георгиев, който е бил питан какви изследвания е правил по поръчка на чуждестранни организации, включително близкия до Кремъл Руски институт за стратегически изследвания, научи Свободна Европа. И особено за изследването за профила на печелившия президент преди изборите през 2016 г.