"Това, което направих по така наречения случай "Костинброд", е да подам сигнал. И моят сигнал всъщност се потвърди - бюлетините бяха там. Премиерът да отвори медиите и да види пресконференцията на прокуратурата тогава - не аз говорих в деня за размисъл и в деня на изборите за отпечатани бюлетини, говореше прокуратата." 

Така кандидатката за кмет на София Мая Манолова отговори пред бТВ на думите на премиера Бойко Борисов, който вчера припомни историята с печатницата в Костинброд в навечерието на парламентарния вот през 2013 г. За въпросния случай от ГЕРБ твърдят, че е бил предизборна манипулация с цел удар по тях като управляваща партия. Борисов преди ден обяви, че депутатите от ГЕРБ искали отмъщение срещу Манолова заради сигнала, който подава тогава, но той самият ги е спрял. 

По думите на Манолова тя не съжалява, че е сезирала компетентните органи, когато до нея е стигнала информация за възможен опит за манипулация на изборите. И припомни, че сигналът е бил за отпечатани празни бюлетини в повече, които е трябвало да тръгнат от печатницата към страната. Манолова заяви, че и сега би подала сигнал, както към прокуратурата постоянно по различни поводи се обръщат  и "тези, които са искали отмъщение", визирайки депутатите от ГЕРБ.

Бившият омбудсман припомни, че гражданите, които имат данни за евентуално извършване на престъпление, са длъжни да се объщат към компетентните органи.

Мая Манолова нарече "притеснително" и изявлението на Борисов за "отмъщение", защото това издавало отношението на премиера и партията му към политиката - като към вендета.

Тя благодари на депутати от ГЕРБ, ако сред тях има такива, които са я подкрепили при тайния вот през 2015 г. за избора й за омбудсман. Но заяви, че твърдението на Борисов как от ГЕРБ я били избрали за омбудсман, е "манипулация". При срещите й с всички ПГ преди избора й в групата на ГЕРБ поискали от нея да се извини именно за случая "Костинброд". Манолова отказала, а това довело до ясна заявка, че няма да получи гласове от управляващата партия за поста на обществен защитник.

ГЕРБ освен това имаше свой кандидат за омбудсман при този избор - действащия тогава национален защитник Константин Пенчев (той получи 82 гласа срещу 129 за Манолова - б.р.).

Бившата депутатка от левицата, която сега е независим кандидат за кмет на София, призна, че в годините е правила и политически грешки. За подкрепата си за кабинета "Орешарски" например заяви:

"Тогава бях убедена, че това управление ще работи за хората, но оценките в крайна сметка ги дават хората. Правила съм много грешки, стояла съм зад каузи, които след това са се оказали нечисти", призна Манолова.

Но припомни, че по време на протестите през 2014 г. заради назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС самата тя излизаше при недоволните в опит да разговаря с тях. "Намеренията ми бяха почтени - да изляза, да чуя хората какво мислят. Тогава колегите ми се бяха скрили. Струвало ми се е недостойно", заяви Манолова. 

"От 4 години съм безпартийна - така изисква законът, така е и честно, когато си на позицията омбудсман. Не деля хората на това на кого симпатизират и на кого не. Защитавала съм каузи и заедно с десните партии, и с левицата, и с неправителствени организации.

Очаквам подкрепа от всички граждани. Проблемите на София не са леви или десни, няма разлика от кой джоб ще се оберат, няма разлика и дали ще си изкълчиш крака в лявата или в дясната плочка. Очаквам да ме подкрепят хората, които не са доволни от управлението на София и искат промяна", заяви Манолова на въпрос на каква партийна подкрепа се надява. 

Мая Манолова декларира, че ще се откаже от възможността, дадена от депутатите от ГЕРБ и ДПС неотдавна, вече и фирми да даряват пари за предизборна кампания. 

"Кампанията ми ще се финансира с малки дарения и ще струва толкова, колкото преценят гражданите. Зад мен не стои никой олигарх, нямам партиен приятелски кръг, нямам икономически приятелски кръг. Ще включа и свои лични пари - това е законова възможност. Очаквам и членовете на ИК, които имат финансова възможност, да подпомогнат кампанията", заяви още кандидатката.