ГЕРБ и СДС издигат кмета на Монтана Златко Живков за шести път. Това стана ясно от брифинг на лидерите на двете партии Бойко Борисов и Румен Христов. Формациите ще имат и обща листа за общински съветници.

Христов припомни, че двете партии имат общо споразумение за местния вот, но структурите по места са запазили автономия да взимат решения за изборите. Все пак се надявали, че ще имат „разбирателство“ за Пловдив, София, Стара Загора и др.

Златко Живков заяви, че кандидатирането му за рекорден шести мандат не е самоцел, а е продиктувано от интересите на родното му място и битката му за развитие на Северозапада. Целта му е спечелване на Монтана на първи тур, стабилно мнозинство в общинския съвет, което да работи, а да не създава проблеми и сто процента кметове на малки населени места.

Той припомни, че с Бойко Борисов се познават от десетилетия „по друга причина“, като намекна за някакъв конфликт. Премиерът веднага вмъкна: „Искра Фидосова“. По-късно призна, че „на местно ниво имаха с Фидосова тежък конфликт, тогава така се прецени, не считам, че е било правилно.“

Името на Златко Живков фигурираше неколкократно в тефтерчето на Филип Златанов, бивш шеф на Комисията за конфликт на интереси, смятан за „острие“ на Искра Фидосова. Така през 2012 г. комисията излезе с решение срещу Живков, но после той на два пъти я осъди и отмени актовете ѝ. Кметът наричаше в интервюта самото наличие на тефтерчето „позор“ за демокрацията и отбелязваше, че всичко това му се случва „защото не е от ГЕРБ“. През 2013 г. той обяви, че според него не може в нормална демократична страна като България да има шпиц-команди и наказателни отряди като тези от времето на Сталин, които да се саморазправят с опонентите на властта.

Попитан дали след официалното обявяване на кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, ГЕРБ ще успее да спечели столицата, Борисов обясни, че „надали има някой да ѝ е помагал повече от нас“.

Според него „през целия ѝ мандат, въпреки съпротивата, която имаше в ГЕРБ и в парламента, всички нейни закони и стотици милиони, които искаше за хората с увреждания и всички останали, ѝ бяха дадени“.

„Тя идваше често и много пъти, не само при мен и при министрите. Единствената претенция, която имам към нея е интервюто, в което е казала, че държавата я саботирала и я репресирала“, каза Борисов.

Дори Йорданка Фандъкова му се сърдела, че е ходила много по-малко при него за помощ и той по-малко ѝ е помагал, отколкото на Манолова.

След това допълни, че „с Влади Горанов се скараха по незнам какви лични причини и когато разбрах, че в закона са ѝ взели колата от НСО му се накарах.“ Сега, обаче доколгото знаел, били в отлични отношения и Манолова по никакъв начин не е била репресирана.

Според премиера е "минус да кажеш, че те е репресирала държавата, когато си работил добре с целия кабинет".

"Минус е да кажеш, че Борисов е някакъв, който не те уважава, при положение, че си получила всичко, което си искала. Ако имаш по-добри идеи за София и можеш да ги защитиш, разбира се", каза още той.

Борисов надълго и нашироко обясни как сам се подстригва и дори можел да се подстриже пред журналистите, защото прическата му такава, че „трябва само някой да ми помогне да си обера врата“. Поводът са думи на Мая Манолова пред жълта медия, която се интересувала от прическата ѝ, а тя отклонила въпроса към фризьора на Бойко Борисов.

 „Много искам да имам фризьор, но нямам какво да ми фризира“, каза премиерът.

После заяви, че очаквал извинение от Манолова, защото от думите ѝ излизало, че той е пратил жълтите медии "да я гледат как се фризира".

Той припомни, че когато Манолова е имала здравословни проблеми и се е кандидатирала за омбудсман от ГЕРБ са искали да ѝ отмъстят за аферата „Костинброд“, но той не е позволил, макар тази манипулация да е струвала много проценти на ГЕРБ.

„Точно обратното, казах им, че ни трябва такъв човек за омбудсман и работихме прекрасно. Мога да се закълна във внуците си“, каза Борисов.

На нея ѝ харесвало да е омбудсман, колкото на него да е главен секретар на МВР.

"Знаете моята любовв си е МВР и ако можеше да съм главен секретар, пак щях да си бъда. ГЕРБ не бяха съгласни, а ГЕРБ я направиха омбудсман. Сега [Манолова] реши да е кмет", допълни премиерът.

Борисов заяви още, че Фандъкова и Манолова са умни, отговорни и действително нямало лошо в една такава битка за София. Хубаво щяло да е и БСП да участва в битката, а не да се крие зад Манолова. Защото, когато я изхвърлили, ГЕРБ я подкрепил. Манолова отдавна щяла да е забравена, както много други напъдени от червената партия като Янаки Стоилов, Мерджанов и Мишо Миков, но като омбудсман се справяла добре и премиерът не съжалявал, че я е подкрепил.

Борисов коментира и, че често се чува с Цветан Цветанов и нямали проблеми помежду си. Той отказа обаче коментар за "Атака" с мотива, че Волен Сидеров бил по-дълго от него в политиката. Доколкото обаче знаел, коалиционното му споразумение с "патриотите" важало.

Вижте целия брифинг: