Депутатите от ГЕРБ ще гласуват по съвест и няма да има форсиране на политическото решение за избор на омбудсман, заяви пред журналисти предстедателят на парламентарната група Цветан Цветанов. Той коментира темата след работна среща с кандидатката за позицията от БСП Мая Манолова. Цветанов отбеляза, че такава среща ще има и с настоящия омбудсман Константин Пенчев, който сам е заявил желание за такава.

А за номинацията на Мая Манолова каза следното:

"Бяха зададени въпроси от колегите, и няма как да не се зададе въпрос за Констинброд. Колегите пожелаха,да разбера дали тя е в състояние да се извини за всичко това, което се случи и което действително създаде една нестабилност в парламента и в държавата като цяло. Не чухме извинение от нейна страна, но тя съжали, че този сигнал е бил задейства в деня за размисъл."

Цветанов коментира и депутатът на ГЕРБ Здравко Георгиев, който бе изключен от парламентарната група заради решението си4 да се кандидатира за кмет на Пловдив, въпреки официалната кандидатура на партията в лицето на Иван Тотев.

"Разговарях днес с него. Той каза, че ще се съобрази с всяко едно решение, на парламентарната група и партията като цяло."

На въпрос защо не е напуснал досега, Цветанов отговори така:

"Това е личен избор. От всички направени номинации във всички общински ръководства, и в частност община Пловдив, всички районни структури са номинирали само и единствено Иван Тотев за следващ управленски мандат в местната власт. Решението на изпълнителната комисия е публично оповестено."

Според Цветанов трябва да се спазва партийната и парламентарна дисциплина, а решението на Георгиев противоречи на това на партият