Перефразирам прословутата фраза на бай Тошо "навсякъде има матрял"... Матрял има - даже понякога си го позапалваме.

Служебните ми задължения изискват да гледам телевизия, но тази сутрин се почувствах леко като тв легендата професор Вучков - не съм единодушен...

Вижте сега аз какво видях - пък вие ще кажете за себе си какво видяхте:

От една страна ми олекна, реших: "плюл съм в тая орисия", гладя навущата, стягам потурите и егото ми полетя като дрон, че съм "син на юнашко племе". Защото установих, че някъде си - забравих къде - предстои фестивал на боба с наденица. Дано не води хорото оня архитект от рилското езерото, че от добротия съвсем ще почне да харизва апартаменти... (но това е лирично отклонение).

За предстоящия явно фестивал някой е създал най-исконния традиционен български сайт, който съм виждал - bobsnadenitsa.bg.

Даже има и мейл: pishini@bobsnadenitsa.bg

Чудесно. Предлагам още kyuftetaschubritsa.net или agneshkidrebolii.com, а напоследък, за съжаление, би било актуално dazakolimpraseto.eu

Ведрото ми и повърхностно настроение обаче веднага се изпари, когато след рекламата започна следният "обект" по тиливизуръ.

Магистралата изгоряла, 13 колони пострадали, а 5 са до такава степен зле, че не смеят да пуснат движението. С думи прости - няма магистрала и едва ли скоро ще има.

Появява се г-н Илиев - собственик на сметището, което освен че гори това-онова, между другото не гори к'во да е, а и опаковките от лекарствата от Дупница (последното научавам от тв обследването на земята). Репортерка гони г-н Илиев, който по думите й не искал да говори. После явно нещо в него се прекършва, може би изживява своя личен подмостов дупнишки катарзис и решава, че ще говори. Колкото да каже за отпадъците си:

"Епа, те там си беха..."

Преди да я има Дупница, преди да има магистрала, сигурно преди неандерталския човек г-н Илиев си е бил там, горил си е отпадъци и всичко си му е било законно.

И  ценностната му система - и координатната в настоящата ситуация - не намират проблем дори да се похвали, че сега се борел за пари по един европроект. Само дето не призова за повече клиенти и не използва ефира да си направи реклама... 

Чудя се - да си политик е лесно. Когато трябва просто да изтърсиш нещо, за да прехвърлиш отговорността, казваш нещо от сорта "аз им ги строя". И после ги даваш г-н-илиевците на Геше..., пардон Цацаро..., пардон - на независимата съдебна власт, която да им изтупка парите - ако са от неправилните. Значи Той обикаля и строи магистрали (точно така каза вчера: "Аз строя, няма да ходя да ги пазя"), а ние... НИЕ! ходим и му ги палим... Не местните каймаками, които се завъдиха и отчуваха благодарение и на тази власт със съзнанието, че всичко може, че всичко се купува и че никой не може да ги барне.

Но политиците ще си отидат. Ние или поне нашите деца ще останем... Така ли ще я караме - обречени на това боб-с-наденица положение вовеки?

Сигурно ще водят туристически групи от "белите" страни, на които да ни показват, да ни снимат със скъпите си устройства и... в никой случай да не ни подхвърлят храна през решетката. На нас - тези шепа идиоти, които сме избрали да останем.

А гидът, с високо издигнат чадър в бяло-зелено-червено и брандиран с боб с наденица, ще обяснява по наш адрес:

"Епа, те там си беха..."