Швеция. Какво ви идва наум, когато чуете тази държава?

Аз се сещам за ИКЕА, кучия студ и образец за толерантност към малцинствените групи в обществото.

Първите две не мисля, че се нуждаят от обяснение. За последното мога да посоча демографския състав на държавата (25 процента от жителите са с чуждестранен произход) и да напомня, че по време на мигрантската криза между 2013 и 2015 г. тя прие най-много бежанци на глава от населението (въпреки че после затегна контрола по границите).

Последното обвинение, което някой с всичкия си акъл би отправил срещу страната, е, че е управлявана от расисти.

Социалдемократите? Вие трябва да се шегувате!

През юли 2019 г. обаче представата на много американци за Швеция радикално се измени и за това спомогнаха прочут американски рапър, счупени слушалки и уличен пердах. 

Рапър, счупени слушалки и уличен пердах

Сцената на първото действие са улиците на Стокхолм. Разхождаме се на 30 юни заедно с прочутия чернокож рапър А$AP Rocky и антуража му, които убиват време преди участието на изпълнителя на музикалния фестивал Smash.

A$AP Rocky

Не щеш ли идилията на групата е нарушена от двама мести жители, които, по думите на американците, ги следят „от 4 пресечки“ и постоянно им се изпречват на пътя.

От публикуваните видеа на 2 юли безспорно можем да направим следните наблюдения:

  • A$AP Rocky и приятелите му многократно увещават набедените от тях за натрапници да ги оставят на мира и да свият по друга улица;
  • В даден момент един от шведите се сбива с големия чернокож бодигард на рапъра, като в порив на гениалност разбива слушалките си в главата му. Разбира се, след това отърваването от двамата става невъзможно – те настояват слушалките да бъдат изплатени. Не се знае кой първи е посегнал, но е ключово да се отбележи, че обвиненията срещу бодигарда и другия участник в сбиването са свалени, въпреки клипа;
  • Във второто видео (публикувано от TMZ) се вижда как A$AP Rocky захвърля същия швед на земята и заедно с няколко души започва да го рита.

На 3 юли рапърът и още двама от американците са арестувани, като ги заплашва 2-годишна присъда. Според лекторa по право от Университета на Стокхолм Денис Мартисон много по-вероятно е тримата да прекарат между 3 и 5 месеца зад решетките.

"Това би било в съответствие с подобни дела", обясни Мартионсон пред списание "Тайм".

A$AP Rocky посочва, че първоначалният подход към двамата шведи е бил учтив и че последвалото насилие е било проява на самозащита.

Позицията на нападнатите е ясна: „Ние бяхме нападнати“.  

Шведският прокурор Даниел Сунесон заяви, че е имал осигурен достъп „до по-голямо количество материали" от качените в интернет. Допълни, че разполага и със свидетелски показания на очевидци и че е повдигнал обвинения срещу тримата американци, „заподозрени в нападение, с което са причинили физическа болка, като е достигнато заключението, че въпросните събития представляват престъпление, въпреки твърденията за самоотбрана и провокация".

Разбира се, подобна история не може да бъде задържана като дух в лампа (или бутилка) и е раздухана из целия свят.

Важно е да се уточни, че в Швеция не съществува възможността арестант да бъде освободен под гаранция. Според Мартинсон често някои от арестуваните за по-леки престъпления са пускани, след като е изтекло две трети от наказанието.

На 8 юли адвокатите на A$AP Rocky се опитват да убедят Върховния съд на Швеция да го освободи от затвора заради „нехуманните“ условия в килията. Мениджърът му настоява, че зданието е „пълно с болести“ и че съкилийникът на рапъра „хвърля фекалии навсякъде“.

Има и публикувана снимка от килията.

ASAP Rocky в килията си. Снимка Шведска служба за затворите и пробациите

Молбата обаче не е уважена и рапърът е принуден да остане, въпреки уверенията си, че няма да се качи на първия самолет за Америка.

JusticeForRocky и бойкотът на Швеция

На сайта change.org веднага е създадена петиция, която призовава за освобождаването на A$AP Rocky. Тя носи името JusticeForRocky и на 28 юли под нея са се подписали повече от 634 000 души.

Тук настъпва и прелюбопитната част от историята – редица американски политици и рап изпълнители с милиони последователи в социалните мрежи настояват, че расата на изпълнителя е причината за продължителното му задържане.

Те припомнят задържането през май 2018 г. в Стокхолм на белия рапър и близък приятел на A$AP Rocky – G-Eazy. Тогава фен се опитва да се снима с него във ВИП зоната на нощен клуб без да е получил разрешение. 

Изпълнителят побеснява и замахва юмрук към неканения гост, но вместо него удря един от бодигардовете на заведението.

При ареста му полицаите го хващат с приблизително половин килограм кокаин, a полицаите забелязват, че има "бял прах по носа му". Той признава вината си по обвинения за „нападение на полицейски служител, насилствена съпротива и незаконно притежаване на наркотици“.

За наказание е осъден на две години пробация, плаща 9000 долара глоба и 740 долара обезщетение на ударения охранител. Напуска затвора два дни след арестуването му.

Според някои американци разликата в отношението на шведските органи към двамата рапъри разкрива, че правораздавателната система на държавата е расистка.

Самият G-Eazy подкрепя тази теория. След като на 19 юли престоят на A$AP Rocky в ареста бе удължен със седмица, белият рапър обвини за решението „бялата привилегия и системния расизъм“.

Забележете, че поста му в инстаграм е харесан от повече от 550 000 души.

 

 

 

Рапърът 2 chainz също се присъедини към движението за освобождаване на A$AP Rocky и публикува туит, в който твърди, че „ни атакуват навсякъде по света“.

Поне трима чернокожи американски рап изпълнители обявиха, че повече никога в кариерата си няма правят концерти в Швеция. Най-известният сред тях е Tyler The Creator, който публикува още на 8 юли следното съобщение в туитър:

"Никаква Швеция повече за мен, никога", лаконично съобщи рапърът.

Доста по-умерен в коментара си бе Род Стюарт, който има съвместно музикално парче с A$AP Rocky.

"Изумен съм от репортажите за лошото отношение спрямо приятеля ми @asvpxrocky от шведската полиция. Нека има  #JusticeForRocky!", пише Стюарт.

Същевременно няколко конгресмени от Демократическата партия също подкрепиха идеята, че причината за продължителния арест е расизъм срещу чернокожия изпълнител.

Адриано Еспайлат, който е избран от региона на Харлем - родния на A$AP Rocky, осъди властите на Швеция по време на пресконференция.

„Мисля, че расата е от значение и че играе фактор по света. Мисля, че също е била фактор и в Стокхолм“, заяви политикът.

По време на същата пресконференция говори и друг демократ от Камарата на представителите – Хакийм Джефрис. Той използва цитат на Мартин Лутър Кинг:

„Несправедливостта където и да е представлява заплаха за справедливостта навсякъде. Ние сме тук, за да се изправим срещу несправедливостта в Швеция“, сподели демократът.

Доналд Тръмп идва на помощ 

На сцената излезе и трети актьор. Той е сред най-провокативните представители на американския шоубизнес въобще – рапърът и продуцент Кание Уест.

Уест е нещо като българския Криско само дето единият от тях има за личен приятел Доналд Тръмп. И той не е родом от Габрово.

Чернокожият рапър бе подложен на сериозна критика, след като преди няколко месеца гостува на държавния глава в Белия дом и носеше прочутата червена шапка с надпис „Направи Америка отново велика“.

Така на 19 и на 20 юли държавният глава на САЩ публикува две съобщения в туитър, чрез които уведоми последователите си в социалната мрежа, че лично е говорил с Кание Уест и "талантливия шведски премиер" и че очаква скоро A$AP Rocky да бъде освободен.

"Току-що говорих с @KanyeWest за задържането на приятеля му A$AP Rocky. Ще позвъня на много талантливия премиер на Швеция, за да видя как може да помогнем на A$AP Rocky. Толкова много хора искат да видят бързото решаване на това!"

"Току-що проведох много хубав разговор с @SwedishPM Стефан Льовен, който ми обеща, че с американския гражданин A$AP Rocky ще се отнесат справедливо. По същия начин аз го убедих, че няма опасност A$AP Rocky да излети от страната и предложих лично да изплатя неговата гаранция или алтернативна опция"

Едва ли републиканецът се е нуждаел от особено много увещания – колко често се отваря възможност на президент да спечели одобрението и на демократите (като защити представител на афроамериканците) и на републиканците (като защити американски гражданин).

Съпругата на Уест Ким Кардашиян използва туитър на 19 юли, за да благодари на държавния глава, Джаред Къшнър и Майк Помпео за оказаната помощ.

"Благодаря на @realDonaldTrump , @SecPompeo, Джаред Къшнър и на всички, които взеха участие в усилията да освободим A$AP Rocky и двамата му приятели. Вашето посвещение върху реформата на правосъдието е толкова оценявана!"

Колко лесно се обръщат полюсите

На 25 юли се оказа, че ще се води дело срещу A$AP Rocky и другите двама американци за нападение. То започва на 30 юли. Съдът отказа да го освободи, за да не избяга от страната.

Тръмп светкавично реагира в туитър.

"Много съм разочарован от премиера Стефан Льовен за това, че не успя да действа. Швеция предаде афроамериканската общност в Съединените щати. Гледах записите на A$AP Rocky и той бе последван и тормозен от хулиганите. Дръжте се с американците справедливо! "

"Върнете на A$AP Rocky СВОБОДАТА му. Ние правим толкова много за Швеция, но изглежда, че не ни се отвръща със същото. Швеция трябва да се справи със собствените си криминални проблеми!"

Вторият туит е харесан от повече от 300 000 души.

Естествено Швеция е принудена да реагира на атаката на държавния глава на САЩ. Отговаря бившият премиер на страната Карл Билд.

"Върховенството на закона се прилага равностойно за всички и се упражнява от независима съдебна система. Така е в САЩ и без съмнение в Швеция. Политическата намеса в този процес е недопустима! Ясно ли е?"

Острият отговор със сигурност се е харесал на Тръмп. Така той изглежда по-прогресивен от Швеция - де факто по-религиозен от папата. Сега обвиненията, че е расист, ще загубят инерцията си. 

И то в много подходящ момент - точно след като цялата Демократическа партия му се нахвърли, заради това, че пожела на конгресменката Илхан Омар (която е родом от Сомалия) да се върне обратно в "насраната си страна"

Дали действително причината за задържането е расизъм? По-скоро - не.

Срещу чернокожия бодигард на A$AP Rocky няма повдигнати обвинения, а такива можеше да се скалъпят, ако беше толкова наложително. На видео се вижда как раздава юмруци срещу единия от шведите.

Да не говорим, че не е редно да се сравняват два несвързани казуса и от това да се правят генерални изводи за цяла една държава.

Дори ако шведските прокурори или съдии са допуснали непростима грешка при случая G-Eazy, това не означава, че трябва да освободят смятаните от тях за нарушители на закона, за да постигнат някаква ненормална форма на расово изравняване. 

О. Дж. Симпсън не бе осъден за двойното убийство на бившата си съпруга и приятеля ѝ, въпреки десетките доказателства, сочещи вината му. Ако намерим подобен казус, в който бял американец получава наказателна присъда (не би било трудно), това едва ли ще означава, че в Америка има „чернокожа привилегия“ или „системен расизъм“.

Трябва да мине време, за да разберем дали шведската прокуратура ще успее да докаже извън всякакво разумно съмнение вината на тримата американци.

Любопитно е обаче колко лесно се сменят полюсите.

От отявлен расист, който гони американските граждани обратно към „насраните им страни" за отрицателно времеТръмп се превърна в борец за правата на "афроамериканската общност".

От символ на мултикултурализма и образец за спазването на правата на човека - Швеция бе принизена до статуса на расистка държава.

Явно някой ни е проклел - живеем в твърде интересни времена.

---

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".