Шведската прокуратура поднови днес следствието срещу основателя на “Уикилийкс” Джулиан Асанж по обвинения в изнасилване, съобщи прокурорката Ева-Мари Першон.

Решението означава, че Швеция ще поиска Обединеното кралство да екстрадира Асанж, който в момента се намира в британски затвор. Першон каза, че ще изпрати във Великобритания европейска заповед за арест на Асанж, след като той излежи там 50-дневната си присъда.

Асанж (47 г.)  бе арестуван от британските власти, когато Еквадор прекрати убежището му на 11 април т.г. Той се беше скрил в посолството на Еквадор през 2012, когато две жени в Швеция го обвиниха, че ги е изнасилил.

Асанж и привържениците му се опасяваха, че обвинението е само повод да бъде арестуван в Швеция и препредаден оттам на САЩ, които искат да го разследват за публикуването на секретна кореспонденция на Държавния департамент, застрашаваща националната им сигурност.

След ареста на Асанж в Лондон преди месец стана ясно, че Съединените повдигнали срещу него обвинения в "информационно пиратство". Според американската прокуратура Асанж е заговорничил заедно с Челси Манинг, бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация. Ако бъде признат за виновен по тези обвинения, Асанж може да бъде осъден на до пет години затвор.

Отношенията му с еквадорските власти се влошиха, след като те го обвиниха, че е разпространил информация за личния живот на президента Ленин Морено. По-рано Морено обвини основателя на Уикилийкс, че нарушава условията за предоставянето на убежище.