Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Шведската прокуратура поднови днес следствието срещу основателя на “Уикилийкс” Джулиан Асанж по обвинения в изнасилване, съобщи прокурорката Ева-Мари Першон.

Решението означава, че Швеция ще поиска Обединеното кралство да екстрадира Асанж, който в момента се намира в британски затвор. Першон каза, че ще изпрати във Великобритания европейска заповед за арест на Асанж, след като той излежи там 50-дневната си присъда.

Асанж (47 г.)  бе арестуван от британските власти, когато Еквадор прекрати убежището му на 11 април т.г. Той се беше скрил в посолството на Еквадор през 2012, когато две жени в Швеция го обвиниха, че ги е изнасилил.

Асанж и привържениците му се опасяваха, че обвинението е само повод да бъде арестуван в Швеция и препредаден оттам на САЩ, които искат да го разследват за публикуването на секретна кореспонденция на Държавния департамент, застрашаваща националната им сигурност.

След ареста на Асанж в Лондон преди месец стана ясно, че Съединените повдигнали срещу него обвинения в "информационно пиратство". Според американската прокуратура Асанж е заговорничил заедно с Челси Манинг, бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация. Ако бъде признат за виновен по тези обвинения, Асанж може да бъде осъден на до пет години затвор.

Отношенията му с еквадорските власти се влошиха, след като те го обвиниха, че е разпространил информация за личния живот на президента Ленин Морено. По-рано Морено обвини основателя на Уикилийкс, че нарушава условията за предоставянето на убежище.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.