Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Когато на 14 юни 2013 година Народното събрание избра Делян Пеевски за шеф на ДАНС, протестите (започнали още преди това) чувствително набъбнаха: само в София на улицата излязоха 10 000 души. Протестиращите, които в крайна сметка осуетиха назначението, бяха убедени, че г-н Пеевски е неподходящ за тази длъжност.

В момента хора - вярно, много по-малко от тогава - протестират срещу издигането на Иван Гешев за главен прокурор, защото са убедени, че той е неподходящ за тази длъжност. Макар и по-малобройни, днешните протестиращи - парадокс! - имат далеч по-сериозно основание за своята убеденост от протестиращите през 2013. Защото ето какво каза кандидатът за главен прокурор по БНТ:

"(…) Не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата, другата част е взаимодействието между отделните власти в рамките на конституционните правомощия."

Какво ни казва това за Гешев?

Тези две изречения съдържат три възгледа, които, според мен, дисквалифицират г-н Гешев като кандидат за такава отговорна длъжност. Най-безобиден от тях е възгледът, че монетата има две части. Лично аз не бих поверил почти неограничената власт, с която разполага главният прокурор в България, на човек с толкова немарливо отношение към езика. И дори няма нужда да гледаме американски филми, за да сме наясно, че главният обвинител на една държава работи не само с факти и закони, но и със силата на словото. Както стана дума обаче, това е най-безобидният момент в двете изречения на г-н Гешев.

Далеч по-критично става, когато се запитаме кои "десни екстремисти" има предвид той. С термина "десни екстремисти" обикновено се обозначават фашистки, неонацистки или ултра националистически групировки, които в повечето случаи изповядват чисто расистки възгледи, стремят се към разрушаването на конституционния ред и изграждането на авторитарен режим на управление. Ако заместник-главният прокурор Иван Гешев действително има информация, че в България действат такива групировки, той би трябвало да се самосезира и веднага да започне наказателно преследване срещу тях. Но ако използва термина "десни екстремисти" само като метафора, за да представи в неблагоприятна светлина свои политически противници (според мен, тъкмо такъв е случаят), то г-н Гешев има сериозен проблем с професионализма си като прокурор.

Така стигаме до неговото нежелание да сподели виждането на въпросните "десни екстремисти" за разделението на властите. (Лично аз никога не съм чувал за десни екстремисти, които ратуват за разделението на властта, но това пак е друга тема.) Фактът, че един кандидат за главен прокурор омаловажава този основен конституционен принцип не само предизвиква възмущение - той изцяло разклаща доверието към такъв кандидат. Доверието не само на юристите, но и на всеки грамотен гражданин, който добре разбира, че ако няма разделение на властите, възниква диктатура и авторитаризъм.

Нека ВСС и Радев помислят добре!

През 2013 година Народното събрание само 5 дни по-късно отмени решението си Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС. Това беше конфузия за парламента. В момента Иван Гешев още не е назначен за шеф на прокуратурата. Тоест, ВСС и президентът на България все още имат време да помислят над тази спорна кандидатура. За да не изпаднат и те в конфузно положение.

"Дойче веле"

Коментари

Другарю Андреев,

ма моля ви се недейте лъга така... "протестите (започнали още преди това) чувствително набъбнаха: само в София на улицата излязоха 10 000 души" Големите протести през 2013-та бяха през февруари, когато Мутрата подаде оставка. "Летните" протести срещу "Пеевски", дори когато "набъбнаха" с герберастката агитка, бяха не повече от 4-5000 души на ден, с 1-2 дни изключения, когато отидоха към 10. В сравнение с февруарските, летните протести бяха продължителни, но слаби, затова и нищо не им се получи. Напомням, февруарските свалиха от власт Мутрата.

Калин

Тогава човек има пълно основание да се чуди, как американците търпят президента Доналд Тръмп, който има едно „толкова немарливо отношение към езика.”, че няма накъде повече…

:)

"Далеч по-критично става, когато се запитаме кои "десни екстремисти" има предвид той..." - Льо Пенките бре! Аре.

Още:

"С термина "десни екстремисти" обикновено се обозначават фашистки, неонацистки или ултра националистически групировки..." "Татяна Буруджиева: БСП сега се управлява от хора, които споделят идеи на националсоциализма" /Фактор/
Калина Христова's picture
Калина Христова
Трайчо Костов

Сенатор Маккейн

Сърбат си попарата на демократичния избор:"Аз си го избрах", но тук сърбаме от години:"Ти си го избра"...понимаешь?( макар, че Вишински от СССРусия вече се намесва достатъчно дори и в Америка на хора, които все пак имат правото да избират наистина, а не като нас - 16-тата республика)....

Мдааа

На всяка манджа мерудия! Този специалитет води началото си още от хан Кубратови врмена. Специфичното тълкуване на фактите е имено тази щипка мерудия.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Господа,

вашите коментари са подходящи за други сайтове-Блиц,ПИК и пр.Не разумявам,що дирите тук въобще?
Калина Христова's picture
Калина Христова
Трайчо Костов

Сенатор Маккейн

Рубли, сър...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.