Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)
Божидар Божанов

Руснак, женен за българка, е извършил проникването в сървъра на Националната агенция за приходите (НАП), твърдят български медии. Но каква е била целта на хакерската атака? Божидар Божанов, експерт по информационна сигурност, обяснява пред Дойче веле.

Какво, според Вас, може да се цели с това проникване в сървъра на НАП? Някаква демонстрация? Кражба на лични данни? Прикриване на факти?

Целите може да са много. Беше изказана хипотеза, че има връзка със закупуването на F-16, което е възможно. Но според мен по-скоро някой е искал да демонстрира колко са уязвими системите на държавата. Защото те не са уязвими от днес - уязвими са много отдавна. Миналата година видяхме нещо подобно, което се случи в Търговския регистър. Но явно никой не си е взел поука.

- А какво означава това проникване за сигурността на сървърите, на държавните служби и в крайна сметка за личните данни на хората, а и за друга деликатна информация, свързана примерно с националната сигурност?

За съжаление, е доста притеснително. Не искам да използвам силни думи, но да изтекат толкова много и различни типове данни - не само лични, но и данъчно-осигурителна информация - това е много притеснително. И то да изтекат от институцията, която по принцип се слави с това, че има най-доброто електронно управление и най-добрите информационни системи в сравнение с всички останали. Така че ако НАП е жертва на такава атака, то останалите вероятно са много по-слабо защитени.

- Откъде, според Вас, идва атаката - отвън или отвътре? Такива атаки обикновено са проследими по IP адреса.

Не са непременно проследими. Тези, които са извършили атаката, със сигурност са взели мерки, за да защитят своя IP адрес. А дори този адрес да излезе някъде от Тайван примерно, това може да е някакво прокси, някои VPN (virtual private networks), може да са използвали торн-мрежата - има начини да се скрие кой всъщност стои зад атаката. Има, разбира се, и методи за установяване, има американски компании в това число, които се занимават изцяло с това да показват с висока вероятност кой е извършил атаката. Но стопроцентова сигурност не може да има. Дали атаката е причинена от външен човек - това аз в момента не мога да кажа, нямам достъп до оперативната информация. Тоест, до този момент не е възможно да се установи дали е външна или вътрешна атаката, какви точно са целите. Можем само да коментираме резултата, който е много лош.

[[nid:85509]]

- А кой е виновен, на кого трябва да се търси отговорност за това проникване? И какви мерки могат да се взимат в бъдеще?

Въпросът за вината всъщност е най-важният. Той остана без отговор и в случая с Търговския регистър. Разбира се, винаги можем да кажем, че е виновна фирмата, която е написала системата. Или че системният администратор е проспал нещо. Или пък че виновен е този, който е приел системата, или онзи, който не я е мониторирал. Винаги можем да хвърлим отговорността върху конкретен служител, който нещо не е свършил. Въпросът е обаче дали в държавата има среда за това качествени, кадърни IT експерти не просто да стоят там, а да си вършат работата на максимума на своите възможности. Разбира се, не казвам, че в администрацията няма качествени експерти - просто те не са мнозинството. И в такава среда е неизбежно да се случи нещо такова. Дали пробивът ще стане в тази система по този начин заради един служител или утре в друга система заради друг служител - това е системен проблем. Това е големият проблем.

Скрийншот на профила на Божидар Божанов в Туитър
Профилът на Божидар Божанов в Туитър

- А какви мерки трябва да се вземат, според Вас?

Сложно е. Всеки такъв проблем, особено в мащабите на държавата, не може да има просто решение. Едно от изискванията в Закона за електронно управление е да бъде създадено едно държавно предприятие, където да могат на пазарни заплати да се привличат специалисти, които да подпомагат държавата в областта на информационната сигурност, в писането на техническите данни, одит и още други неща. За съжаление такова предприятие не е създадено. В самата държавна администрация заплатите са ограничени според класификатора. Да, има начини да се дадат допълнителни материални стимулирания, може би в НАП все пак успяват да си докарат малко по-високи заплати, но те също не са пазарните, които IT-секторът плаща. Той доста сериозно е изпреварил всички останали сектори и плаща заплати, които са няколко пъти по-високи, отколкото в администрацията. И съответно няма как да очакваме наплив на експерти към администрацията.

"Дойче веле"

----

* Божидар Божанов е експерт по електронно управление и информационна сигурност и ръководител на ресор Дигитална трансформация в "Демократична България". Той беше и съветник на бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Коментари

ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Борисов , Борисов

Трябваше да затвориш Румяна Бъчварова в мазето на Министерския съвет , а не да я пращаш посланик в Израел ! А до нея - всичките и сътрудници ...
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Няма мрежов софтуер, който да

Няма мрежов софтуер, който да не може да се пробие - днес са хакнали и Инстаграм, дето само сървърите им харчат ток колкото София. Имам чувството, че този спец е по-скоро политкомисар с познания в ИТ нежели консултант по кибер сигурност.

Айде, излезоха джаваскриптаджийчетата на

Безуханова да лъжат за "руските тролове".
Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

Божидар Божанов е прав в това

Божидар Божанов е прав в това, че не може със заплата на чиновник да наемеш топ специалист по киберсигурност. Който освен да си върши текущата работа, постоянно да усъвършенства познанията си в тази изключително бързо развиваща се област. И както всичко се замита след сериозен проблем, например срива на Търговския регистър, така ще стане и сега. Липсата на стратегическо държавно мислене, и тактиката на замитане на проблемите, са основна черта на управляващите ни.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.